Orbánék mélyen hallgatnak, miközben a legtöbb európai politikus már elítélte a Capitolium ostromát

A csend is magáért beszél.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke Twitteren osztotta meg véleményét a szerdán délután a washingtoni Capitoliumban történt trumpista zavargásokkal kapcsolatban.

Tusk azt írta,

„Mindenhol vannak Trumpok, szóval mindenki védje meg a saját Capitoliumát”.

Az EP elnöke mellett több európai politikus is szót emelt az ellen, hogy a távozó Donald Trump hívei betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, ahol éppen az elnökválasztás eredményének szentesítése zajlott. (A washingtoni eseményekről ebben és ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

Angela Merkel német kancellár szintén ítélte el az erőszakba fulladt zavargásokat – amely során négy ember életét veszítette -, és azt is, hogy Trump november óta nem hajlandó elismerni a választási vereséget. Merkel szerint az elmúlt hónapokban az elnök olyan hangulatot keltett az országban, amely a Capitolium elleni támadáshoz vezetett.

Boris Johnson brit miniszterelnök már a támadás idején felszólalt Twitteren, és „szégyenteljesnek” nevezte azt, ami Washingtonban történik.

„Az Egyesült Államok a világ számára a demokráciát képviseli, ezért létfontosságú, hogy a hatalmat békésen és szabályosan adják át” – írta Johnson.

A brit belügyminiszter, Priti Patel pedig a BBC-n beszélt arról, hogy Trump akarattal hergelte fel a híveit arra, hogy ne fogadják el az elnökválasztás eredményét.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön egy, a Twitteren közzétett videóban ítélte el a washingtoni eseményeket, a demokrácia elleni támadásnak is minősítve azokat.

„Amikor a világ egyik legrégebbi demokráciájában egy, még hivatalban lévő elnök szimpatizánsai fegyverrel támadják meg a választás legitim eredményét, akkor az az egyetemes gondolat, amely szerint egy ember egy voksot képvisel, megbukott” – mondta Macron, hozzátéve, a történtek ellenére bízik az amerikai demokrácia egységében és erejében.

Ezzel szemben a lengyel miniszterelnök, Andrzej Duda és Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is „amerikai belügynek” minősítette a történteket. Zaharova emellett elmondta, úgy véli, az USA választási rendszere már nem felel meg a 21. század elvárásainak, lehetőséget nyújt a különböző szabálytalanságoknak és az amerikai sajtó is a politikai küzdelem eszközévé vált.

„Nagyrészt ez idézte elő a társadalom megosztottságát az Egyesült Államokban, aminek most tanúi lehetünk” – mondta Zaharova.

A magyar kormány részéről mindeddig Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter nyilvánított véleményt a történtekről. Novák Twitteren tegnap este azt írta:

„Sokkoló az, ami a Capitoliumban történik. A demokráciát világszerte mindenhol védeni kell a választások előtt, alatt és után is„.

Az ellenzéki politikusok részéről ellenben többek közt Gyurcsány Ferenc és Jávor Benedek is felszólalt. A DK politikusa Facebook-bejegyzésében azt írta,

„a nacionalista, nárcisztikus populizmust Trump világtényezővé tette. Most ő ölte meg. Ez az egyetlen, amit vele kapcsolatban nem érdemes bánni”.

Drámai órák tanúja a világ.
Amerikát szoktuk a a földkerekség legerősebb demokráciájának tartani. Tegnap ezt a…

Posted by Gyurcsány Ferenc on Wednesday, 6 January 2021

A Párbeszéd uniós tanácsadója pedig egyike volt azoknak, akik párhuzamot vontak az USA-ban és Magyarországon zajló folyamatok között. Jávor Facebookon azt írta,

„Világos, hogy mindaz amit Trump, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski a hatalomban, Le Pen, Wilders, Salvini és mások pedig hatalmon kívül képviselnek, az belső logikája szerint nem fér össze a demokratikus intézményekkel és eljárásokkal.

Hiszen ha ”a haza nem lehet ellenzékben„, ha a nemzetre leselkedő súlyos veszélyeket kizárólag a populista széljobb háríthatja el, akkor az ő hatalomra kerülésük/hatalmon maradásuk, illetve mások hatalomra kerülésének/hatalmon maradásának megakadályozása szükségképpen fontosabb cél, mint a demokratikus eljárások és intézmények tiszteletben tartása.

Mindez, ahogy arra sokan felhívták már a figyelmet, előre vetíti a Fidesz várható reakcióját egy esetleges ellenzéki győzelemre 2022-ben”.

A magyar kormány és a Trump-szimpatizáns politikusok hallgatására Guy Verhofstadt volt belgiumi miniszterelnök, liberális EP-képviselő is felhívta a figyelmet.

Miután Trump hívei megkíséreltek egy szörnyű puccsot, – ‘szeretünk titeket’ – halljátok a Trump-támogató európai polikusok csendjét? Farage, Orbán, Jansa, Le Pen, Wilders, Salvini.. Ezt tartogatjátok ti is számunkra” – tette fel a költői kérdést Verhofstadt.

After the awful attempted coup by Trump supporters on Capitol Hill – ‘we love you’ – can you hear the silence of the…

Posted by Guy Verhofstadt on Thursday, 7 January 2021

(telex nyomán)

Valódi Hírek