Erőszak, lövöldözés, halálos áldozatok: Ez történt a washingtoni Capitoliumban szerdán

Obama Trumpot tette felelőssé a történtekért.

Tegnap este többszáz trumpista rohamozta meg a Capitolium épületét, melybe be is jutottak.

A kongresszusban éppen az elektori szavazatok hivatalos számlálása zajlott; Donald Trump abban reménykedett, hogy alelnöke Mike Pence segítségével még megfordíthatja a választások kimenetelét. Ez nem történt meg és Pence is megelégelte Trumpot és ellene fordult. A távozó elnök híveit a Twitteren eközben arra biztatta, hogy támogassák.

Trumpot már saját pártjának tagjai is arra kérték, hogy állítsa le az őrületet, melyet a maga módján meg is tett. A videós bejegyzést a Twitter azóta törölte, a szövege így szólt:

“Ismerem a fájdalamatokat. Tudom, hogy megbántottak titeket. Volt egy választás, amelyet elcsaltak tőlünk. Ez egy túlnyomó többségünkkel végződő választás volt és ezt mindenki tudja. Különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek. Menjetek haza, szeretünk titeket. Különlegesek vagytok.”

A Twitter és a Facebook keményen nekiment Trumpnak, mert még ebben a videóbejegyzésben is az elcsalt választásokról beszélt, miközben a tüntetés erőszakba fordult. Mindkét tech-óriás felfüggesztette Trump fiókját, a Twitter azt is közzétette, hogy a következő szabályszegés esetén végleg felfüggesztik Trump eddig is hatalmas károkat okozó Twitteres tevékenységét.

A Twitter Trump három posztját egyszerűen levette a nem szűnő washingtoni erőszakra hivatkozva; eddig csupán figyelmeztetésekkel látták el a volt elnök hasonló, szabályzatba ütköző, vagyis igaztalan állításokat tartalmazó bejegyzéseit.

Ivanka Trump, a távozó elnök lánya is belefutott abba hibába, hogy „hazafiaknak” nevezte a zavargásokban részt vevőket egy tweetben, melyben békére szólította fel a trumpistákat. A bejegyzést rövid úton törölte is,

Mindeközben kiderült az is, hogy ki volt a Capitolium megrohamozásának, amely lövöldözésbe fulladt, első azonosított halálos áldozata: Ashli Babbitt katonai veterán volt, aki 14 kiküldetésben vett részt a katonai légierővel; a nő meggyőződéses Trump támogató volt. A rendőrség további három áldozat halálát erősítette meg, de személyazonosságukra egyelőre nem derült fény: még egy nő és két férfi hunyt el a támadás során.

Trump volt munkatársai is ellene fordultak, és bár ennyi idő idővel az új elnök beiktatása előtt ez már nem bátor tett, de sorra mondanak fel.

Két nemzetbiztonsági tanácsadó még csak bejelentette szándékát, de az elnöki irodavezető helyettese, a fehér ház szociális államtitkára, a fehér ház kommunikációs elnöke, valamint Melania Trump személyzeti vezetője mind felmondtak.

Barack Obama volt elnök Trumpot tette felelőssé a Capitolban történtekért: nyilatkozatában a történteket „nagy méltatlanságnak” és a „nemzet szégyenének” nevezte.

(kiemelt kép: MTI/AP/Julio Cortez)

Valódi Hírek