Nagy a baj: Őszre csődbe megy a főváros Orbánék mesterkedése miatt

Ha nem kompenzálnak, bár erre nem mutatnak szándékot.

Jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni. — mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Népszavának adott interjújában csütörtökön.

Az iparűzési adó megfelezése kb. 15-20 milliárd forintos bevételkiesést jelent a fővárosnak, miközben a tavaly december elején elfogadott költségvetésben Budapest tartalékkerete 15 milliárd.

„2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” — fogalmazott a lapnak a főpolgármester-helyettes.

Ami pénz a főváros számláján marad, az kötött felhasználású: van pénz például a Blaha Lujza tér felújítására, de azt nem lehet másra használni, így működési költségekre sem.

Így Budapest egyszerűen fizetésképtelenné válik, nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, és a béreket sem tudja kifizetni.

Hiába tartalékolt a főváros két külön címen is összesen 15 milliárd forintot, őszre azt vélhetően felszívja a közösségi közlekedés, amely tavaly 23 milliárd jegyárbevétel-hiányt szenvedett.

Alapvetően a kormánynak sem érdeke a főváros kivéreztetése, hiszen a GDP 37 százalékát itt termelik meg, ráadásul a csőd elkerüléséhez elég lenne elengedni a 36 milliárd forintnyi szolidaritási adót: így aztán adódik a gyanú, hogy a főkasszában sincs pénz, ezért nem segít a fővárosnak a kormány.

Budapest esetében az iparűzési adó az éves költségvetés 62 %-át teszi ki, a többi adóbevétel ennél jóval kisebb tételeket jelent. Ennek elfelezése (azaz 1 %-ban maximálása) előzetes becslések szerint 15-20 milliárd kiesést jelent a fővárosi önkormányzatnak.

Február 25. után fog kiderülni, hogy pontosan hány vállalkozás él majd az adó elfelezésének lehetőségével, a bizonytalanságot pedig tovább fokozza, hogy sem a NAV-nak, sem a fővárosnak nincs nyilvántartása a kedvezményezetti körről.

2021-re 139 milliárd iparűzési adóból származó bevétellel számolt az önkormányzat, ennek már 10 %-os csökkenése is megoldhatatlan helyzet elé állítaná a fővárost.

— mondta Kiss Ambrus, aki bízik abban, hogy a kormány nyújt majd valami kompenzációt, de hozzátette, hogy eddig tárgyalóasztalhoz sem ültek le velük.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek