Marad a digitális oktatás a középiskolákban, jön az új vakcina

Sajtót tájékoztatott az operatív törzs.

Alapos mérlegelés után úgy döntött az operatív törzs, hogy marad a digitális oktatás a középiskolákban. Az általános iskolások továbbra is bejárhatnak az intézményekbe — közölte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A héten rendben kinyitottak az iskolák, mindössze 12 óvodában az összes 0,2 százalékában, 14 iskolában 0,5 százalékában kellet digitális munkarendet elrendelni — mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Ezért úgy ítélték meg, hogy a modell működik.

A 9-12. évfolyamokon még novemberben rendelt el a kormány digitális oktatást, az operatív törzs pedig most az óvatosság mellett döntött: továbbra is marad tehát a 15 feletti diákoknak a digitális munkarend.

Maruzsa kérte az oktatási intézményeket, hogy készüljenek erre.

Félévzárás érdekében pedagógusok bemehetnek az iskolák épületébe, felzárkózástatásra és kiscsoportos foglakozásra továbbra is van lehetőség.

A pedagógusok körében 20 ezernél több fő élt 99 helyen az ingyenes tesztelés lehetőségével, 209 pozitív minta volt, ez mindössze 1 százalékos átfertőzöttséget jelent. Sajnálatos, hogy mindössze 10 százalékos volt a részvételi hajlandóság, de ez is fontos információt jelent a védekezésben. — mondták el a tájékoztatón.

Elhangzott továbbá, hogy 80 milliót kötött le az Európai Unió a Moderna újonnan engedélyezett oltóanyagából, a Magyarországra jutó részből 872 ezer fő oltására lesz lehetőség.

Várhatóan jövő héten meg is jön az első szállítmány.

A beérkező vakcina mennyiség fényében dönt a törzs az új oltópontok kijelöléséről. Most már az összes egészségügyi területre kiterjed az oltás, Müller ismét kérte is, hogy ezzel éljen mindenki, jelentkezzen be telefonon, vagy ha foglalt, akkor írjanak emailt. Szerda estig az egészségügyben 31500 embert oltottak be.

Időközben az idősotthonokban lakók oltása is megkezdődött, csütörtökön a négy legnagyobb számú otthonban kapják meg az oltást a lakók.

Az itthon fejlesztett vakcinát fél éven belül már lehet is gyártani hazánkban Müller Cecília szerint.

 

Valódi Hírek