Világörökséget barmol szét Rogán Antal haverja egy építkezéssel, a lakók háborognak (+fotó)

Az üzletember a letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurája.

A Várkert rakpart 17. alatti számú épület tetején építkezések kezdődtek tavaly. Ezen épületről csodálatos kilátás nyílik, és ezt kihasználva panorámateraszt kívánt építeni a Rogán Antal-féle letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurájának, Boros Attilának a vállalkozása.

Az ABC International Kft. a lakók szerint a társasházban élők engedélye nélkül kezdett beruházásba.

A vállalkozás azonban azt állítja, hogy a lakók a társasház felújításáért cserébe a lakók beleegyeztek az új legfelső szint felhúzásába.

Ennek ellenére megegyezés mindössze a beruházó és a korábbi tulajdonos, Komlós Gábor között volt 2006-ban, a többi lakóval nem egyezett meg a vállalkozó. Azonban hosszú évekig semmi nem történt, 2019 szeptemberében viszont a korábbi vásárló, a GBC Kft. helyett az ABC kezdhet bele.

A korábbi szerződés alapján a ház minden lakójának elővásárlási joga volt, azonban a GBC Kft. bekebelezésével elejét vették ennek. A lakók a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát kérik.

A befektető ABC a társasházban élők kérését figyelmen kívül hagyva ősszel építkezésbe kezdett.

Év végén azonban meg kellett szakítani a munkálatokat, ugyanis a Budapest Főváros Kormányhivatal Dél-Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztálya hatósági ellenőrzést végzett, majd leállíttatta az építkezést.

Erre azért kerülhetett sor, mert nem az építkezési engedélyt kapó cég kezdett építkezni. A lakók a döntésnek köszönhetően megnyugodtak, gondolván, hogy jogtalan az építkezés.

A kivitelezőnek fennmaradási engedélyt kellett kérnie, amelynek elmaradása esetén az építésfelügyelő bizottság megtilthatja az építkezés folytatását. Ennek ellenére január első hetében ismét elkezdtek fúrni az építkezés helyszínén.

A beruházó tagadta, hogy munka folyna, szerintük mindössze állagmegóvás zajlik a legfelső szinten. A kormányhivatal ennek ellenére megadta az engedélyt a további építkezéshez.

Guóth Ádám, az ABC International ügyvezetője korábban arról nyilatkozott, hogy egy kész engedélyekkel rendelkező beruházást vettek át 2018-ban. A most megindított fennmaradási és továbbépítési engedélyben azonban az engedélytől eltérő munkák szerepelnek.

https://24.p3k.hu/app/uploads/2021/01/fno_5329-1024x683.jpg

A jelenlegi képek alapján a munkálatokkal bővítik a legfelső szintet, ami ellentétes az engedélyben szereplő információkkal. A kerület polgármestere, V. Naszályi Márta segítséget ígért a kerületben szokásosnak mondható kisajátítási ügyben, ez azonban nehézkes lesz, lévén, hogy 2020 márciusától a kormányhivatalok kezében vannak az építési ügyek.

A beruházás megállításához a kormányzati köröknek a kormányhoz közelálló vállalkozókat kéne büntetni, erre azonban vajmi kevés az esély. A vállalkozás az építkezésre ugyanis több mint 100 millió forintot kapott a kormányközeli kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank állami hitelkeretéből.

(24.hu nyomán)

(Képek forrása: 24.hu)

Valódi Hírek