Most érkezett: Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány az új vírustörzs miatt

Ez a harmadik teljes zárlat az Egyesült Királyságban a járvány kitörése óta.

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök a hétfő este tartott sajtótájékoztatón.

Johnson elmondta, a koronavírus új mutációja „frusztráló és aggasztó” a terjedés sebességét tekintve. Szakértők szerint az új variáns ugyanis 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint a COVID-19 eddig ismert változata:

100 ezer lakosra 519 eset jut, szemben a novemberi adatokkal, amikor 100 ezer emberre 247 eset jutott.

Johnson kifejtette, Angliában jelenleg átlagosan 2550 új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak naponta, míg egy hónappal ezelőtt átlagosan napi 1,327 volt az új fertőzöttek száma.

Johnson szerint ezért a brit kórházak is az eddiginél nagyobb nyomás alá kerültek.

A brit miniszterelnök elmondta, emiatt az egész országra teljes zárlatot rendelnek el, és a brit kormány arra kéri az embereket, hogy

csak a legszükségesebb esetekben – így bevásárlás, munka, sport, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy családon belüli erőszak miatt – hagyják el az otthonaikat.

Holnaptól az iskolák online oktatásra állnak át, kivéve a speciális igényű, illetve a kulcsfontosságú területeken dolgozó szülők gyermekeit. Johnson hozzátette, az iskoláknak nem amiatt kell bezárniuk, mert az új vírusvariáns a korábbinál veszélyesebb lenne a gyermekekre, hanem mert az oktatási intézmények szerepet játszhatnak abban, hogy a jelenleginél is gyorsabban terjedjen a fertőzés.

A miniszterelnök a legmagasabb, 5-ös fokozatú készültséget rendelte el az országban, ami azt jelenti, hogy „ha nem lépünk fel most az új vírusvariáns ellen, a brit egészségügy 21 napon belül összeomlik”.

Hozzátette, ugyanakkor reményre ad okot az, hogy Nagy-Britanniában éppen a „történelem eddigi legnagyobb” oltásikampánya zajlik, hiszen több embert sikerült beoltaniuk, mint Európa más országaiban. Hétfőn pedig a Pfizer/BioNtech mellett az Oxford-AstraZeneca vakcinájával is megkezdték az oltást.

A brit kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a koronavírus elleni oltás első dózisát. Ez a brit kormányfő szerint lehetővé teszi majd számos korlátozás feloldását.

Johnson szerint a következő hetek „az eddigi legnehezebbek lesznek” Anglia számára.

„De én hiszek benne, hogy a küzdelem utolsó szakaszához értünk, és minden egyes oltással közelebb kerülünk ahhoz, hogy a brit emberek javára fordítsuk a Covid elleni esélyeinket” – mondta a brit kormányfő.

A BBC azt írja, az Egyesült Királyságban karácsony óta 50 százalékkal emelkedett a kórházban ápolt betegek száma, azaz 18 kórház már nem tud több embert fogadni.

A koronavírus új variánsát már legalább 30 országban diagnosztizálták, így többek közt Hollandiában, Dániában, Franciaországban, Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban és Olaszországban is. Magyarországon egyelőre hivatalosan még nem jelent meg az új vírustörzs.

(BBC nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/BBC/Jeff Overs)

Valódi Hírek