Kiakadt a Pedagógusok Szakszervezete, amiért kimaradtak a tanárok az oltási tervből

Közleményben követelik, hogy a pedagógusok is kiemelten jelenjenek meg a tervben.

Beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet. Eszerint azokat a TAJ-számmal rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárokat olthatják be, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott be a koronavírus-fertőzés, függetlenül attól, hogy voltak-e tünetei.

A közzétett oltási terv alapján készült kivonatos lakossági tájékoztató szerint az oltás sorrendjét a veszélyeztetettség alapján meghatározó kategóriák a következők:

I. egészségügyi dolgozók,

II. a szociális ellátásban dolgozók és abban részesülők,

III. a Covid-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek,

IV. a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal,

V. azon 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek,

VI. a kritikus infrastruktúrában dolgozók,

VII. valamennyi 18-59 éves lakos, aki nem tartozik a fenti kockázati csoportokba.

Az oltási tervből – amelyről egyelőre nem derült ki, hogy a végleges változatnak számít-e – azonban kimaradtak a pedagógusok és az iskolákban dolgozók. Ezt kifogásolja a hétfőn megjelent közleményében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ),

és követelik, hogy az oktatásban dolgozók is szerepeljenek az oltási tervben.

Mint írják: megdöbbenve fogadták a nyilvánosságra hozott koronavírus-oltási tervet, amelyből nem derül ki, hogy az oktatásban foglalkoztatottak mely kategóriába tartoznak.

Hozzátették: szintén “döbbenetes az a feltételes miniszterelnöki bejelentés“, hogy tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be. Arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek körül sokat nevelési, oktatási intézményekben alakítottak ki, ahová jelenleg még a szülők sem léphetnek be.

“A PSZ álláspontja szerint a gyermekeken, tanulókon, szülőkön keresztül a társadalom széles csoportjaival érintkező oktatásban foglalkoztatottak számára az oltási terv III. kategóriájában kellene biztosítani az oltás lehetőségét” – írták.

A PSZ véleménye szerint az oltási terv ellentmond Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi nyilatkozatának is, amely szerint az oltást

“mindenképpen az első vonalban dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak”.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint az oktatásban dolgozókra is kiemelten kell gondolni a koronavírus elleni oltási kampányokban – tették hozzá.

Könnyű belátni, hogy az oktatásban foglalkoztatottak munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal,

továbbá a pedagógusok között szép számmal akadnak olyanok is, akik “a Covid-19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek” –

jegyezték meg.

A PSZ követeli, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben, a lakosság tömeges oltásakor pedig az oltási pontokat ne a nevelési, oktatási intézményekben jelöljék ki. A PSZ követeli azt is, hogy az oktatásban dolgozóknak a munkahelyen szervezzék meg az oltást, maguk és a velük közvetlenül vagy közvetetten érintkező széles társadalmi csoportok védelméért – tudatták a közleményben.

(MTI/Nyugati Fény)