Havasi Bertalan: Orbán azért nevezte asszonyságnak Karikó Katalint, mert uraságnak mégsem nevezheti

A szóvivő szerint Orbán nagyra tartja a magyar kutató munkásságát.

Orbán Viktor vasárnap a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a Pfizer/BioNtech koronavírus elleni vakcinája „valójában egy magyar vakcina”, hiszen Karikó Katalin biokémikus kutatónak, a mainzi BioNTech cég alelnökének köszönhetően az amerikai pénz mellet „a magyar ész is benne van”.

„Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam”

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán asszonyságozása nagy port kavart a magyar politikai közéletben: több ellenzéki politikus is, így például Szabó Tímea, Szél Bernadett és Bősz Anett is felháborodott azon, amilyen hangnemben beszélt Orbán az elismert és Nobel-díjra is esélyes kutatóról, akit kulcsfontosságú szerepet játszott az RNS-vakcinafejlesztésben.

De még az Eximbank volt vezérigazgatóját, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét, Bodnár Zoltánt is kihozta a sodrából az, ahogy a miniszterelnök beszélt a magyar női tudósról, de azt, hogy ez miért problematikus, mi is megírtuk.

Mindezek után Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke hétfőn az RTL Klubnak adott rövid interjújában magyarázta meg azt, hogy a kormányfő miért használta az asszonyság jelzőt, amikor Karikóról beszélt:

„A miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint szavaiból is kiderült – nagyra tartja. Ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti.”

Az RTL Híradójában nyilatkozó Barát Erzsébet nyelvész az esettel kapcsolatban egyébként azt mondta, az asszonyság lekezelő kifejezés, „idősebb, egyszerű asszony jelentésben működik akkor, amikor a beszélő idegenséget vagy fölényt kíván érzékeltetni”.

Kapcsolódó cikkünk:

Nem ez az első eset, hogy a bunkó Orbán nyilvánosan “asszonyságnak” nevezett egy nőt

 

Valódi Hírek