Nem ez az első eset, hogy a bunkó Orbán nyilvánosan „asszonyságnak” nevezett egy nőt

Legutóbb októberben használta ezt a degradáló kifejezést.

Ismert, hogy Orbán Viktor egy vasárnapi rádióinterjújúban

„egy kisújszállási asszonyságként”

hivatkozott a világhírű magyar biológus kutatóra, Karikó Katalinra, akinek a szabadalma alapján a BioNTech és a Pfizer kifejlesztette a koronavírus elleni.

Hogy ez miért problematikus, azt mi is megírtuk, most pedig a Telex azt is kiszúrta, hogy nem ez volt az első eset, hogy a miniszterelnök asszonyságnak nevez valakit.

Orbán még októberben adott interjút a Hír TV-ben, ahol Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét nevezte így annak kapcsán, hogy Jourová szerint a magyar miniszterelnök nem illiberális demokráciát (illiberal democracy), hanem beteg demokráciát (ill democracy) épít. Akkor így fogalmazott:

„Ez nem a politikáról szól meg a demokráciáról, ez a magyar emberekről szól. Ez az asszonyság onnan, Csehországból úgy látja a magyarokat, mint azok a tökfilkók, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy saját döntéseket hozzanak. Hoznak ugyan szegények döntéseket, na de nem tudnak saját döntéseket hozni, nincsenek abban a helyzetben szegény szerencsétlenek.”

Az, hogy a miniszterelnök leasszonyságozta Karikó Katalint, nagy indulatokat gerjesztett. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal bejegyzése arról szólt, hogy pont ez a fajta „provinciális szexizmus” üldözte el hazánkból a világhírű kutatót.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt írta az interjú után, hogy a megfogalmazásban „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”. Szél Bernadett vadkeletinek és minden ízében vállalhatatlannak nevezte ezt a stílust Facebook-oldalán, Bősz Anett pedig azt írta: a miniszterelnök helyett is elnézést kér Karikó Katalin professzortól.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek