Történelmi döntés: Legalizálták Argentínában az abortuszt

Eközben Lengyelországban be akarják tiltani.

A Buenos Aires-i felsőház engedélyezte a művi terhességmegszakítást a terhesség 14. hetéig.

Az abortuszt engedélyező javaslatot 38-29 arányban, egy tartózkodás mellett fogadták el az országban.

A döntéshez az országban rögös út vezetett. Az abortuszellenes katolikus egyház hevesen tiltakozott a törvény jóváhagyása ellen, miközben emberi jogi szervezetek és nagyszámú civilek küzdöttek a törvény elfogadásáért.

A jogvédők első részleges győzelmüket 2018-ban érték el. Az argentin alsóházi képviselők szűk többséggel elfogadták a törvény enyhítését, azonban a szenátuson akkor elbukott a kezdeményezés.

Azóta azonban megváltozott a széljárás: tavaly elnökválasztást tartottak, illetve egy egész Argentínát megrázó tragédia is történt.

2019 márciusában meghalt egy 12 éves lány, akit 65 éves szomszédja erőszakolt meg. A lány a 23. hétig hordta magzatát, akkor azonban császármetszéses koraszülést kellett végrehajtani rajta, amely az életébe került.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki az argentinok körében, ennek ellenére akkor még az abortuszt engedélyező törvényjavaslatot nem hagyta jóvá a törvényhozó hatalom. 2019 decemberében azonban új elnököt választott az ország, valamint a képviselők összetétele is megváltozott.

Alberto Fernandez, az új elnök elkötelezett volt a terhességmegszakítási kezdeményezés támogatásában.

Argentína vált az első dél-amerikai országgá, amely legalizálta a művi terhességmegszakítást.

A térségben három állam jelent kivételt: Kuba 1965-ben, Uruguayban 2012 óta legális az abortusz a várandósság 10. hetéig. Emellett Guyanában is engedélyezett a terhességmegszakítás, azonban csupán a terhesség 8. hetéig.

Az amerikai Guttmacher Intézet felmérése szerint a dél-amerikaiak 97%-a élt az abortuszt tiltó vagy csak kevés esetben engedélyező országban.

Ezen térségben évente körülbelül 14 millióra tehető a nem kívánt terhességek száma — az esetek felének általában illegális abortusz a vége.

Körülbelül 24 millió nő számára elérhetetlen a fogamzásgátlás anyagi vagy vallási okokból. Jelentős számú halálesetet és egyéb egészségügyi problémákat okoznak az illegális abortuszok.

Az argentin döntés dominóhatást indíthat el a térségben. Az abortusz legalizálásának köszönhetően javulhat a nők helyzete és emberi méltóságuk is kevésbé fog sérülni.

Európában Lengyelország Argentínával ellentétes irányt jár be: a kormányzó pártok az abortusz betiltásán dolgoznak — ez azonban heves tiltakozásokat szül. Bár Magyarországon legális az abortusz, hazánk csatlakozott 31 ország abortuszellenes koalíciójához. A díszes társaság része többek között Uganda és Fehéroroszország is.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek