Hatalmas gazdasági növekedést várnak a kutatók 2021-re, de ennek van egy feltétele

Derűlátóak a szakemberek.

Több évtizede nem látott gazdasági növekedés köszönthet be 2021-ben a világgazdaságban. Erről az MTI írt a londoni gazdasági elemzőintézet, a Centre for Economics and Business Research kutatása alapján.

Ezen megállapításhoz azonban talán nem kell gazdaságkutatónak lenni, ugyanis a koronavírus-járvány nyomán lenullázódott nemzetgazdaságok növekedése természetszerű következménye a gazdaság csődközeli helyzete után. Fontos azonban megjegyezni azt a tényt, hogy

a növekedéshez elkerülhetetlen a lakosság tömeges oltása, amelynek következményeként visszatérhet az élet a normál kerékvágásba.

A járványnak köszönhetően nagyon kevesen tudtak utazni és szállodai szolgáltatásokat igénybe venni, ezért 2021 második felében betelhetnek a szállodák és a repülőjáratok. A fokozott keresletnövekedés mellett áremelkedés is várható a tavalyi évben tapasztalható kiesések miatt, hogy a turizmus le tudja dolgozni a tavaly felhalmozódott veszteségeit.

A turizmus a világgazdaság GDP-jének körülbelül 10%-áért felel, így ezen ágazat meghatározó szerepet játszhat a gazdasági kilábalásban idén. A világgazdaságra levetített össz-GDP idén 5,3%-kal nőhet a tavalyi 4,4%-os csökkenés után.

Ez a növekedés olyan mértékű, mint amilyen utoljára 1976-ban volt világszerte.

Más kutatóintézetek is hasonlóan derűlátóak a gazdasági helyzet tekintetében. Az Oxford Economics 4,9%-ról 5,2%-osra javította a 2021-es gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.

Az idei növekedés nagyobb lehet, mint amilyet a 2008-ban kezdődő gazdasági válságot követő években mértek. Az optimizmus oka a biztonságos vakcinák megjelenése, illetve a globálisan javuló járványhelyzet.

A gazdasági kilábalás azonban kérdéses lehet, tudván, hogy a járvány miatt milliók vesztették el munkájukat, és ezzel biztosnak hitt egzisztenciájukat világszerte.

Magyarországon és a világ bármely más országában sokaknak nem lesz pénze nyaralásra, köztük olyanok sem, akik korábban megengedhették maguknak a költséges utazásokat.

(Telex/Nyugati Fény)

Valódi Hírek