Ellenzéki szövetség: Az Orbán-kormány megosztja az országot és 2,5 millió magyarról mond le

Szerdán este újabb akcióval tiltakoztak az önkormányzatok kifosztása ellen.

A hat ellenzéki párt (Momentum, DK, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, LMP) vezetője csütörtök reggel közös közleményt adott ki, amelyben „az önkormányzatok kivéreztetése és az Orbán-kormány felelőtlen járvány- és válságkezelése” ellen tiltakoznak.

Mint írják:

„A demokrata ellenzéki pártszövetség az év utolsó napján is, miként a következő másfél év minden egyes napján azért küzd, hogy bizonyítsa: az Orbán-kormány a valóságot a propagandacéljainak alárendelő járványkezelésével, és az önző hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé helyező válságkezelésével szemben lehet a járványt és a gazdasági válságot a többség javára, felelősen, átláthatóan, a szolidaritás és a partnerség jegyében kezelni.”

Szerintük, a kormány a járvány és a gazdasági válság kezelése helyett százmilliárdokat szórt el egyebek közt stadionra, motorsportra és a miniszterelnöki rezidencia környékére. A Fidesz hatalmi céljait szolgáló alapítvány támogatásával 100 milliárd forintnyi közpénzből csinált magánvagyont.

Az ellenzéki vezetők úgy vélik, az hogy a kormány felére csökkentette az iparűzési adót, valójában nem jelent érdemi segítséget a bajba került vállalkozásoknak, ehelyett „érdemben veszélyezteti”az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatásokat országszerte.

„Az Orbán-kormány első- és másodrendű állampolgárokra osztja ezzel az országot, lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a rendszerváltozás egyik legfontosabb célját és értelmét, a magyar önkormányzatiságot.

Az Orbán-kormány az egyedüli Európában, amely járvány és válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja az önkormányzatokat.

Az Orbán-kormány mindeközben állástalan emberek és jövőjüket féltő vállalkozások százezreit hagyja segítség nélkül.

Az Orbán-kormány felelős kormányzás helyett hatalmát és klienseinek vagyonát menti” – olvasható a közleményben.

A járvány utáni talpraállás, a gazdasági válságból történő kilábalás feltétele Magyarországon a kormány leváltását követő új politika, ennek keretében az önkormányzatok jogainak megerősítése és bevételeinek biztosítása, a magánvagyonná lett közpénzek visszaszerzése, a kiváltságos kevesek gazdagodása helyett a többség javát szolgáló felelős nemzeti kormányzás.

Szerda este a Telex beszámolója szerint az ellenzéki szövetség egy molinót feszített ki a Lánchídra, amelyen azt írták,

„Városunk kifosztása nem kormányzás!”

Ám azt nem sokkal később a rendőrség távolította el a hídfőről, és négy alpinistát is elvittek. A szöveget – amely Magyar Önkormányzatok Szövetségétől származik – csütörtöki közleményükben deklarálták az ellenzéki vezetők.

A közlemény teljes szövegét Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebool-oldalán is el lehet elolvasni:

A demokrata ellenzéki pártszövetség politikai deklarációja

Városaink kifosztása nem kormányzás! – az év utolsó…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 30 December 2020

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek