Állatvédők szerint áleredményekkel parádézik a miniszteri biztos, eddig is az utcán lehettek este 8 után

Ovádi Péter szerint neki köszönhető, hogy az állatvédők szilveszter éjszakáján is dolgozhatnak.

A kormány december közepén ígéretet tett arra, hogy szilveszterkor betiltja a pirotechnikai eszközök használatát, ezzel védve az állatok érdekeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdai tájékoztatása szerint erről végül olyan döntés született, hogy idén szilveszterkor tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók.

Így az alacsony kockázatú kis tűzijátékok használata magánterületen továbbra is engedélyezett.

„A tűzijátékok sikertelen betiltása után Ovádi Péter most azt próbálja eredményként tálalni, hogy az állatvédők december 31-én este 20 óra után is az utcán lehetnek”

mondta a 24.hu-nak Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki hozzátette, erre azonban eddig is lehetőség volt.

A kijárási tilalom idején, este nyolc és hajnali öt óra között ugyanis munkáltatói igazolással bárki az utcán tartózkodhat. Az állatvédők pedig sokszor este nyolc után is a munkájukat végzik.

Ovádi kedden adott ki közleményt arról, hogy kezdeményezésére a rendőrség 2020. december 31-én 20 óra és 2021. január 1-jén 5 óra között az állatok védelme érdekében igazolásként elfogadja a bejegyzett, állatvédelemmel foglalkozó civil szervezet által kiállított, a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet által előírt okiratot.

Bóday elmondta azt is, az, hogy az állatvédelmet mindössze miniszteri biztosi szinten kezelik, jelzi, hogy

a kormány számára nem fontos az állatvédelem.

Korábban Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos feladatkörébe tartozott az állatvédelem. Bóday korábban az ő munkáját önkéntesként segítette, és azon dolgoztak kollégáival, hogy szigorítsák a Büntető törvénykönyvet, valamint hogy egy állatvédelemről szóló nemzeti konzultáció is elindulhasson.

Ennek ellenére semmilyen gyakorlati eredménye nem volt a tanácsadók munkájának, hiszen még a törvénykezés szintjére sem jutottak el javaslataik. A Macskaárvaház kuratóriumi elnöke elmondta, hogy

sok szakmai szervezet szerint egy környezet- és állatvédelemért felelős minisztérium felállítása lenne a cél.

Az állatvédők november végén több ellenzéki politikus, valamint Illés Zoltán korábbi parlamenti képviselő jelenlétében tartottak tanácskozást. A találkozón javaslatot tettek egy új környezetvédelmi minisztérium felállítására a második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkárának vezetésével.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek