Szerda éjjel a kormány teljesen átírta az eddig ismert magyar egészségügyet

A veszélyhelyzet idejére teljesen átrajzolták az egészségügy térképét.

Szerda éjjel jelent meg az, a mintegy féltucat kormányrendelet, amely a veszélyhelyzet idejére többek között három, úgynevezett centrum alá sorolta a fővárosban és Pest megyében a korábban önálló kórházakat, és amely teljesen átalakítja a magyar egészségügy eddig ismert rendszerét és működését – vette észre a Népszava.

A kormányrendeletek szerint az első centrum a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben jön létre, és ide tartozik:

  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet,
  • a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet,
  • a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet,
  • a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Cegléd)
  • a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet (Nagykőrös)

A második centrum az Észak-Közép-budai Centrumban, illetve az Új Szent János Kórház és Szakrendelőben tömörül, ide tartozik majd:

  • a Szent Margit Kórház
  • a visegrádi rehabilitációs intézet.

A harmadik centrumkórházként pedig a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat jelölték ki.

A Népszava azt írja, külön rendeletben szabályozzák a Honvédkórház irányítását. Eszerint a Honvéd nem került bele a három, már említett centrumkórház körébe, de több fővárosi nagy intézmény irányítása is ide fog kötődni, így például a baleseti intézet, a váci kórház, a fővárosi Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórház is.

A Honvédkórház vezetőjét továbbra is a honvédelmi miniszter nevezi ki, az idesorolt kórházak irányítását részben megosztott jogosítványokkal biztosítják, de a szakmai felügyeletet kizárólag az országos kórházi főigazgató hatáskörébe fog tartozni – részletezi a lap.

A tucatnyi országos intézet számát a kormány az új rendeletekkel csaknem a felére redukálta. Így a jövőben az országos gyógyintézeti címre a Haller utcai kardiológiai intézet, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet-, a Korányi-, valamint az onkológia intézet, illetve az összevonások nyomán létrejött Országos Mozgásszervi, és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet jogosul majd.

De létrehozták az Országos Mozgásszervi Intézetet is, amely az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet tömöríti.

Az országos idegsebészet pedig a Nyírő Gyula és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összeolvadásával jött létre.

A Népszava megjegyzi, az egészségügy új struktúrájához igazították a finanszírozási szabályokat is: január 1-től az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság (OKF) hatáskörébe kerülnek.

Az OKF-et jelenleg Jenei Zoltán irányítja, így több, adminisztratív döntés meghozatala is az ő hatáskörébe tartozik. Egy novemberi rendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt Pintér Sándor belügyminiszter vezeti a főigazgatóságot.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek