Müller Cecília: A koronavírus-halottak 3 százalékának semmilyen alapbetegsége nem volt

Az elhunytak átlagéletkora 76 év.

Megtartotta szerdai sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Müller Cecília, országos tiszti főorvos a nap legkedvezőbb járványügyi hírével indított. Elmondta, hajnalban újabb 70 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amellyel 35 ezer egészségügyi dolgozót oltanak majd be.

A tiszti főorvos hozzátette, a következő hetekben több tételben további vakcinaszállítmányok érkeznek az országba, így szerdán 21-re bővül az oltóhelyek száma hazánkban. Előbb az oltópontoknak helyet adó intézmények dolgozóit fogják oltani, majd az oltóhelyek környezetében található egészségügyi intézmények dolgozóival folytatják az oltást.

Jövő év elejétől pedig Müller állítása szerint már 25 helyen fognak oltani.

Igaz, Orbán Viktor novemberben még 13 ezer oltópont felállításáról beszélt a Kossuth Rádióban.

Kifejtette: az oltás, amit egy kérdőív kitöltése előz meg, nagyjából fél órát vesz igénybe, ezt követi egy 15-20 perces megfigyelési időszak, és a végén egy oltási kártyát is kapnak a beoltottak, amin szerepel az is, hogy mikor kell beadatni a második adagot.

„Nem kell tartanunk a védőoltásoktól, mert a védőoltások már bizonyítottak” – mondta a tiszti főorvos.

Kiderült, szombat óta

3789 egészségügyi dolgozót oltottak be Magyarországon.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vakcinának valóban lehetnek az oltás helyén jelentkező mellékhatásai: így például fájdalom, bőrpír vagy egy kis duzzanat, ez viszont később magától elmúlik, és nem igényel beavatkozást.

Müller újságírói kérdésre elmondta:

  • az elhunytak átlagéletkora változatlanul 75-76 év,
  • és az összes eddig elhunyt 3 százalékánál nem találtak valamilyen krónikus betegséget, náluk csak a koronavírus volt a halál oka.

Müller Cecília a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy úgy véli, hiába mutatnak kedvezőbb alakulást a magyar járványadatok, a higiéniás szabályokat még hosszú ideig fent kell tartani. A tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy már több van mögöttünk, mint előttünk.

 

Valódi Hírek