Műemlékkastély fölött rendelkezhet a filmügyi kormánybiztos, 250 milliót kapott a fejlesztésre

Hogy mivé fejlesztik, rejtély.

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély és környezete hosszútávú fejlesztéséről, az „ESZTERHÁZA Turisztikai Beruházás” előkészítéséről döntött a kormány, és ehhez csaknem negyedmilliárd forintot is átcsoportosítanak a feladatra, még az idei költségvetésből – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat az Esterházy-kastély teljes körű felújítása és a nemzetközi színvonalú kulturális és turisztikai központ megvalósítását célzó program előkészítésével – kormányzati felelősként – a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, Káel Csabát bízza meg.

Káelnek az előkészítésben Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Varga Mihály pénzügyminiszterrel kell együttműködnie.

Ehhez a kormány 250 millió forintnyi többletforrást biztosít az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. számára, vissza nem térítendő költségvetési támogatás formájában.

A határozatban egyúttal felhívják a pénzügyminisztert, hogy vizsgálja meg a beruházásnak a 2021-2027-ig tartó programozási időszakban Magyarország számára hozzáférhető uniós források terhére történő finanszírozásának lehetőségét, azaz

a beruházás további költségeit a kormány uniós pénzből kívánja állni.

A határozatban nincs szó arról, hogy a fejlesztés pontosan milyen irányú, azaz mire használhatják majd a fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyt.

 

Valódi Hírek