Megmagyarázta az FTC, miért kellett újabb 3 milliárd forint a hat éve átadott Groupama Aréna fejlesztésére

Köszi, így már világos, nem szóltunk egy szót se.

A Groupama Aréna a magyar állam tulajdonában áll, ez a pénz nem állami támogatás a Ferencvárosnak, hanem azt az állam a saját ingatlanjának karbantartására és fejlesztésére költi, ennek az összberuházásnak az értéke nettó 2.362.204.650 forint — írta a 24.hu kérdésére az FTC sajtóosztálya.

A klubot azért kereste meg a lap, mert mint az a Magyar Közlöny december 24-i számából kiderült,

a kormány 3 milliárd forintot adott a hat éve átadott stadion korszerűsítésére.

A klub válaszában azt írta:

„A Ferencváros, mint vagyonkezelő és használó van jelen a stadionban, az FTC 660 millió forint vagyonkezelési díjat már befizetett a magyar államnak az elmúlt években, továbbá az idei BL- és a tavalyi EL-csoportkör szereplés járulékaiból másfél-két milliárd forint folyik, folyt be az államkasszába, így kijelenthető, hogy a stadionra költött pénzt az FTC kvázi meg is kereste vagy befizette más csatornákon az állam számára, amely, hangsúlyozzuk, a saját tulajdonát fejleszti, nem az FTC-t támogatja.”

Hozzátették továbbá, hogy az FTC elhozta a Bajnokok Ligája élményt a magyarok mindennapjaiba,

a csapat pedig a magyar sportélet nemzetközi zászlóshajója lett.

Az FTC-re emiatt ” a magasabb ligában szereplés mellett magasabb infrastrukturális elvárások és bizonyos esetben UEFA előírások is nehezednek.”

A hárommilliárdos fejlesztési projekt főbb elemei: komplex pályafelújítás és gépbeszerzés, kamerarendszer-bővítés, pályavilágítás, raktár, iroda, catering, múzeum felületbővítés, informatikai és megjelenítő eszközök fejlesztése.

A mostani beruházás legköltségesebb része az informatikai és megjelenítő eszközök fejlesztése. Az indoklás szerint a 8 évvel ezelőtt elérhető technológiák fejlesztésre, bővítésre szorulnak.

„Ahogy egy nyolc évvel ezelőtti mobiltelefon ma már képtelen lenne futtatni új operációs rendszereket és appokat, úgy a stadion rendszerszintű informatikához köthető szolgáltatásainak is követniük kell a kor követelményeit. A stadionban lévő megjelenítő eszközök pixel távolsága például már nem éri el az UEFA által előírt szabályokat, így az immáron több mint hat éves eszközök lecserélése nemcsak indokolt, hanem követelmény, ha a stadion továbbra is nemzetközi mérkőzések szervezését akarja hatékonyan lebonyolítani. ” — áll az indoklásban.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek