Kovács Zoltán: Együtt tudunk élni azzal, hogy Orbánt diktátornak nevezik

A nemzetközi szóvivő ezt egy Orbánról szóló dokumentumfilmben mondta.

„Hallo, Herr Diktator”, azaz Üdv, Diktátor úr címmel készített Orbán Viktor miniszterelnök Európai Unióhoz fűződő kapcsolatáról szóló dokumentumfilmet a német-francia tévécsatorna – szúrta ki a Telex.

A közel másfél órás filmben szó esik többek között arról, hogy Orbánnak 2010 óta konfliktusos a kapcsolata az Európai Unió intézményeivel, így például az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz elmondta, hogy

Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit akar,

de mindeközben kiskapukat is hagy magának, amelyeken keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén azt mondja az uniós vezetőknek, hogy ‘azt nem úgy értettük’ vagy ‘nem az volt a szándékunk vele’.

A filmben szóba kerül a magyar sajtó, illetve az akadémiai oktatás, így például az elüldözött CEU helyzete is. Ezzel kapcsolatban Michael Ignatieff, a CEU elnöke úgy vélekedett,

„ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást.

Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”.

Emellett felmerül Orbán holdudvarának meggazdagodása is, így többek közt szó esik Felcsútról, Mészáros Lőrincről és Orbán apjáról, a Dolomit Zrt.-t tulajdonló id. Orbán Győzőről, akikhez „a német állampolgárok pénze kerül az uniós projekteken keresztül”.

A magyar kormány részéről csak Kovács Zoltán, nemzetközi szóvivő szólalt meg a filmben, aki a Telex szerint elmondta az ilyenkor szokásos lózungokat, így többek közt azt, hogy Magyarországon a sajtó szabad, a médiaszabályozással minden rendben van és azt is, hogy Soros György magának köszönheti a politikai szereplővé válást.

Kovács reagált a dokumentumfilm címére is, amely valójában egy Jean-Claude Juncker-idézet. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis öt évvel ezelőtt úgy szólította meg Orbánt, hogy „Hello, diktátor”. Juncker később tisztázta, hogy csak viccelt, és valójában tiszteli a magyar kormányfőt.

Kovács Zoltán minderre a filmben úgy reagált:

„Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel”.

Az ARTE német nyelvű dokumentumfilmjét itt lehet megnézni:

(Telex nyomán)

(Kiemelt kép: ARTE/Youtube)

Valódi Hírek