Világhírű tudós követel Nobel-díjat Karikó Katalinnak, akinek a koronavírus elleni vakcinát köszönhetjük

A magyar kutató nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megszületett az első COVID-vakcina.

„Adjanak Nobel-díjat ennek a nőnek” – tweetelte Richard Dawkins világhírű evolúcióbiológus Karikó Katalint méltatva. Dawkins egy angol nyelvű cikket is posztolt, amelyben a magyar tudós eredményeit méltatja.

Karikó Katalin Szolnokon született, és a Szegedi Biológiai Központban dolgozott 1985-ig, mikor is egy leépítés során több kutatótársával együtt elbocsátották. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol jelenleg is él, itt 2013-ig a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott, majd elfogadta a BioNTech állásajánlatát.

Jelenleg ő a cég magyar alelnöke. Azé a cégé, amely a német Pfizerrel közösen elsőként dolgozta ki a koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó RNS-kutatásai adták.

„2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására.

Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek” – mesélte Karikó nemrég a Hvg360-nak.

Valódi Hírek