Matolcsy György: Magyarország az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági fellendülésére készül

Sereghajtóból újra éllovassá válunk.

Matolcsy György szerint Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érheti el. Mindez persze függ majd attól is, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetnek.

Matolcsy azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt száz év ötödik legnagyobb visszaesését okozta Magyarországon, ami rövid távon sok sebet ejt, de a válságot mégis jól kezeltük, hiszen korábban „megerősítettük az immunrendszerünket”.

A lapnak beszélt arról is, hogy az MNB az év során a GDP közel 13 százalékával megegyező forrást, azaz mintegy

5800 milliárd forintot

juttatott a gazdaságba, ezzel megelőzve, hogy a gazdasági- és egészségügyi válságból pénzügyi válság is legyen.

Mindez azonban kevés, az MNB elnöke szerint a felzárkózás folytatásához további lépések is szükségesek. Például a beruházási rátát évi 25 százalék felett kell tartani, ehhez az állami beruházások növelésére és a lakossági beruházások támogatására egyaránt szükség lesz.

Továbbá a válság során megszűnő munkahelyek helyett legalább ugyanannyi, de a korábbiaknál termelékenyebb munkahelyet kell teremteni.

Illetve el kell kerülni a hitelfelvételt.

Matolcsy szerint „annak érdekében, hogy fenntartsuk az eurózónával szemben az elmúlt években elért két-háromszázalékos növekedési többletet, teljes versenyképességi fordulat szükséges”.

Elsősorban a digitális átállást kell felgyorsítani, emellett fel kell készülni a zöldfordulatra, mert az ökológiai fenntarthatóság új technológiák bevezetését teszi szükségessé. Megjegyezte, hogy demográfiai fordulat nélkül nincs hosszú távon is sikeres gazdasági felzárkózás – tette hozzá.

Az elnök szerint a gazdasági fellendülést csak a 2022-es kormányváltás gátolhatja.

Az ellenzék ugyanis eladná a stratégiai ágazatokat, kiszolgáltatná a gazdaságot a külföldi befektetőknek a külső eladósodás révén, a munka helyett a spekulációt és a potyautas-stratégiákat támogatná, ami morális és gazdasági válsághoz, tartós leszakadáshoz vezetne, majd a szükségszerűen előálló válságot megszorításokkal kezelné – érvelt Matolcsy.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek