Már most csalnak a koronavírus elleni oltóanyaggal az Unióban

Legyünk óvatosak!

Előfordulhat, hogy egyesek csalnak a koronavírus elleni vakcinákkal — figyelmeztetett az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap kezdődő oltási kampánnyal kapcsolatban.

„Valós veszélye van annak, hogy bűnözők ki akarják majd használni az oltóanyag iránti keresletet” – nyilatkozta Catherine De Bolle, az Europol főigazgatója a német Funke Médiacsoport vasárnap megjelenő lapjainak. Azt mondta:

már most vannak csalásra utaló jelek.

Példaként a közösségi hálózatokon terjedő értékesítési ajánlatokat említette. Hozzátette: akik élnek ezekkel az ajánlatokkal, azok fizetést követően vagy egyáltalán nem kapnak semmit, de rosszabb esetben előfordulhat, hogy hamis vakcinát szállítanak nekik.

Ennek jelentős egészségi következményei is lehetnek. Közölte, hogy már figyelmeztették a tagállamokat, és nagyobb éberségre ösztönzik őket. Az Europol főigazgatója szerint a tagállami hatóságoknak fel kell készülniük a vakcinalopási kísérletekre is. Az első karantén idején a bűnbandák a védőmaszkszállítmányokat vettek célba, ez a veszély most az oltóanyag esetében is – mondta.

 

Valódi Hírek