BRÉKING: Már Orbán is az oltásigazolás bevezetéséről beszél (+videó)

Ezzel lehet majd bemenni különböző közösségi helyekre.

Három nap múlva megérkezik az első adag vakcina Magyarországra, és a karácsony előtti utolsó operatív törzs ülésen még egyszer áttekintettük, véglegesítettük és jóváhagytuk az oltási tervet – jelentette be szerdai Facebook-videójában Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt ígérte: az első vakcinákból az orvosok, az ápolók és az intenzív osztályon dolgozók kapnak.

A tömeges oltásról azt mondta, hogy annak időpontját még nem tudják.

Hogy milyen vakcinával oltanak, az az EU és a magyar hatóságok engedélyeztetési eljárásaitól függ. Mindenkivel tárgyalnak, nyugati, keleti, amerikai, európai, orosz, kínai és izraeli engedélyeztetésre váró vakcinákról is.

A tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, a miniszterelnök pedig arra kér mindenkit, aki oltatni akar, regisztráljon. Elmondta:

tervezik az oltási digitális útlevél kiadását is azoknak, akik már átestek a fertőzésen, vagy beoltatták magukat és védetté váltak.

„Megnéztük a vakcinaigazolás digitális verzióját, mert arra készülünk, hogy akik már védettek, átestek korábban a fertőzésen vagy a vakcinával beolttatták magukat és így védetté váltak, nekik legyen egy igazolványuk, amely arról szól, hogy védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit.

Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk. Ennek az első verzióját most a Belügyminisztérium kifejlesztette, és azt meg is tekinthettük.”

fogalmazott.

Azt nem részletezte, hogy a jövőben hová lesz majd a belépés feltétele az oltásigazolás, de Gulyás Gergely tegnap szintén arról beszélt, hogy biztosan lesznek ilyen szabályok itthon is.

Megírtuk, hogy több külföldi országban azt tervezik, hogy focimeccseken, színházi előadásokon, koncerteken csak érvényes oltásigazolással lehet majd részt venni, de egyes légitársaságok és munkahelyek is előírhatják az oltásigazolás meglétét.

Obbán videóját itt találod:

.

Valódi Hírek