A vidéki fertőzöttek nagyobb eséllyel halnak bele a vírusba, mint a budapestiek

Ennek okait csak találgatni lehet.

Tavasszal a regisztrált koronavírusos fertőzöttek jóval nagyobb arányban haltak meg Budapesten, mint az ország többi részén, a második hullám alatt viszont fordult a helyzet — írta meg a 444.hu.

Augusztus 20-a óta 57218 fertőzöttet azonosítottak Budapesten, közülük 1324-en haltak meg. Vidéken 244148 esetre 6529 elhunyt jutott. Ez azt jelenti, hogy

a fővárosban 2,31, az ország többi részén pedig 2,67 százalékos a halálozási arány.

A különbség talán első pillantásra nem tűnik jelentősnek, pedig ha vidéken is a budapesti halálozási arány teljesülne, 880-nal kevesebb áldozata lenne a járványnak – tette hozzá a lap.

Erre a különbségre elég nehéz magyarázatot találni. Az ok az is lehet, hogy Budapesten több teszt több fertőzöttet mutatott ki, de szerepe lehet ebben az egészségügyi ellátásnak is, ugyanis kulcsfontosságú a súlyos covidos betegek túlélése szempontjából, hogy mennyi intenzív terápiás szakorvos és szakápoló van mellettük.

Azért is nehéz az okokat feltárni, mert az operatív törzs még mindig nem ad ki részletes adatokat a megyék fertőzöttségével kapcsolatban. Részletes adatokból lehetne következtetni az okokra.

(444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek