Gyerekekre is veszélyes az Egyesült Királyságban megjelent új koronavírustörzs

Aggodalomra ad okot, amit eddig tudunk az új törzsről.

A Nagy-Britanniában az elmúlt napokban felfedezett új koronavírus törzs olyan mutációkat tartalmaz, amelyek miatt az elképzelhető, hogy legalább annyira fertőző a gyerekek körében, mint a felnőtteknél. — írta meg a Reuters.

A brit kormány Új- és Feltörekvő Légúti Vírus Fenyegetések elleni Tanácsadó Csoportja (NERVTAG) – amely a most megjelent vírusváltozat terjedését követi nyomon az országban – sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy

az új mutáció viszonylag gyorsan dominánssá vált az Egyesült Királyság déli részén, és hamarosan az ország egész területén erre kell majd számítani.

„Amit nagy bizonyossággal állíthatunk, hogy ez a vírusvariáns előnyben van a jelenleg az Egyesült Királyságban lévőkkel szemben a fertőzőképességét tekintve” – mondta Peter Horby, az Oxford Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, a NERVTAG elnöke.

„Arra utaló jel is van, hogy

ez hajlamosabb megfertőzni gyerekeket.

Ennek okait egyelőre nem sikerült feltárni, de az adatokból ez látszik. Több adatot kell még gyűjtenünk, hogy lássuk, hogyan viselkedik a jövőben” – tette hozzá Neil Ferguson, az Imperial College London fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa.

A SARS-CoV-2 vírus tudósok szerint a korábbinál akár 70 százalékkal is fertőzőképesebb mutációjának megjelenésére válaszul több ország, köztük Magyarország is lezárta határait a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek előtt.

Wendy Barclay virológus specialista elmondta: az új variáns máshogyan hatol be az emberi sejtekbe, mint az előző, ez pedig azt jelenti, hogy

a gyerekek ugyanolyan érzékennyé válhatnak a fertőzésre, mint a felnőttek. Emiatt azt lehet várni, hogy a jövőben több gyermek fog megfertőződni.

(Reuters nyomán)

(kiemelt kép: dehir.hu)

Valódi Hírek