Sokkal fertőzőbb a vírus új mutációja, az oltások hatékonyságát is befolyásolhatja

Súlyosbodhat a járvány.

Ismét mutálódott a koronavírus. A Dél-Kelet Angliában megjelent változatról egyelőre nem sokat tudni, de veszélyesebbnek tűnik elődeinél – írja a 444.hu.

Azt eddig is tudtuk, hogy a koronavírus – mint minden más vírus is – folyamatosan mutálódik, így már a tavasszal Európába érkező változat sem egyezett meg a vuhanival.

Muge Cevik, a brit kormány új légúti vírusokkal kapcsolatos tanácsadó csoportjának tagja szerint eddig körülbelül 4000 mutációja lehet a koronavírusnak, ezekből csak néhány bír valódi jelentőséggel.

A Dél-Kelet Angliában észlelt változat is ebbe a néhány jelentős mutációba tartozik: külön veszélye, hogy

70 százalékkal fertőzőbb, és 0,4 vagy annál nagyobb mértékben növelheti az R-értéket,

ugyanakkor nem halálosabb, mint az eddigi verziók. A problémát a mutáció tüskefehérje változásai jelentik, ami a vírus azon része, amely lehetővé teszi, hogy az ACE-2 nevű receptorral kölcsönhatásba lépve behatoljon a tüdő, a torok és az orrüreg sejtjeibe. Ha ez a tüskefehérje mutálódik, akkor a vírus könnyebben léphet kölcsönhatásba az ACE-2 nevű receptorral, de ami még ennél is nagyobb probléma lehet, hogy a tüskefehérje alapján fejlesztették ki a vakcinákat, így a mutáció hatással lehet az oltóanyag eredményességére is.

A mutáció valószínűleg azokban a legyengült immunrendszerű szervezetekben alakult ki, amelyek nem tudták legyűrni a vírust.

Mindez persze csak feltételezés, ahogy arra sincsen bizonyíték, hogy a jelenleg érvényes járványügyi intézkedések elegendőek-e az új variáns korlátozására, a kutatók szerint viszont az új változat akár egy súlyosabb járványhoz is vezethet, ezért is rendeltek el Dél-Kelet Angliában teljes kijárási tilalmat, miközben több ország is megtiltotta a beutazást Nagy-Britanniából.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek