Botrányos: Elszabadultak az indulatok Hadházy Ákos és Hollik István között az ATV műsorában (+videó)

Abszurd vita alakult ki a Csattban.

Látványos szócsatát vívott egymással Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Hollik István a Fidesz-frakció szóvivője az ATV Csatt című műsorában, ahol a téma elsősorban a 2020-as évet meghatározó koronavírus-járvány és ennek gazdaságra, egészségügyre és politikára gyakorolt hatása volt.

Hadházy Ákos a beszélgetést azzal indította, hogy megkérdezte Hollik Istvántól, tudja-e, hogy mennyi ma a reprodukciós (r) szám Magyarországon. Azaz, hogy mennyire terjed az országban a vírus, egy ember hány továbbit fertőz meg koronavírussal.

Hollik válaszadás helyett kitért Hadházy Ákos kérdése alól, és azt mondta, hogy a képviselő inkább járjon be dolgozni a parlamentbe, ahelyett, hogy járványügyi helyzetben megpróbál „betörni” a kórházakba.

Hollik ezzel Hadházy azon akciójára utalt, amikor a független képviselő múlt héten a szekszárdi kórházban uralkodó állapotokat szerette volna felmérni, ám csak a kórház kapujáig jutott, ahol többek közt a kórházparancsnok is útját állta.

A Fidesz-frakció szóvivője végül – miután több alkalommal is megismételték a kérdést –

elismerte, hogy nem tudja a reprodukciós számot, amit azzal magyarázott, hogy nem tagja az Operatív törzsnek.

„Én azt gondolom, hogy a legfontosabb az emberi élet védelme, ezért én szerintem azt kell nézni, hogy az egészségügy fel volt-e annyira készülve, hogy akinek szüksége volt ellátásra, rendelkezésre az egészségügyi kapacitás” – mondta Hollik István, aki szerint az Operatív törzs és a járványügyi szakemberek tisztában vannak az r számmal, és az alapján hozzák meg a járványügyi döntéseket.

Hollik úgy vélekedett, az ellenzéknek a védekezés helyett az összeesküvés-elméletek gyártása volt a legfontosabb a járvány ideje alatt. Hadházy erre úgy reagált, hogy mivel Hollik soha nem dolgozott még ellenzékben – tekintve hogy 2015 óta fideszes képviselő – ezért azt sem tudja, hogy az ellenzéki politikusoknak éppen az a feladatuk, hogy tájékozódjanak a kialakult helyzetről, majd ez alapján adjanak javaslatokat vagy bírálják a kormány intézkedéseit.

A független képviselő ezt követően elmondta, olyan képek jutottak a birtokába, amelyeken halott emberek „egymáson fekszenek a hullaházban”, habár Orbán Viktor szeptemberben azt ígérte, mindenkit meg fognak gyógyítani, aki elkapja a koronavírust.

„Az intenzív osztályokon most egy ápolóra hány beteg jut?” – kérdezte Hadházy Ákos Holliktól, aki erre a kérdésre is azzal válaszolt, hogy ilyen adatokat nem közöl vele az Operatív törzs.

Hollik úgy vélekedett,

„ez a vita jól mutatja az idei évet, mert összefogásra lett volna szükség, a baloldal ehhez képest halálkampányt folytat.”

„Mert Önök halálkormányzást folytatnak” – válaszolta erre Hadházy Ákos.

A Fidesz-frakció szóvivője erre kissé feldúltan úgy reagált, hogy Hadházy „aljas rágalmakat” mondott.

„Ez tényleg méltatlan, hogy azt feltételezi bárkiről, még önről sem feltételezem azt, hogy a kormánynak ne az lenne a szándéka, hogy minden embert, akit meg lehet, azt megmentsen. Mindenki ezért dolgozik” – mondta Hollik István.

Hadházy Ákos erre úgy válaszolt, Holliknak a kormány szóvivőjeként tudnia kellene az r számot és azt is, hogy egy ápolóra hány beteg jut a kórházakban. Hadházy Ákos azonban itt annyiban tévedett, hogy Hollik István 2019 óta már nem a kormány, hanem a Fidesz-frakció szóvivője.

A teljes beszélgetést >>IDE KATTINTVA<< lehet megnézni.

Hadházy kedden délután a Facebook-oldalán is reagált a műsorban elhangzottakra. Azt írta,

Hollik Istvánnak nem nagyon mennek azok az esetek, amikor élő műsorban valódi kérdést kap és nem lehet a betanult panelekkel takarózni. Vicces is lehetne, hogy a Fidesz szóvivője a legalapvetőbb járványügyi mutatót sem tudja vagy nem akarja elárulni. Ez azonban inkább tragédia, mert az R-számot a kormány sem tudja pontosan és/vagy olyan magas, hogy nem árulja el. Enélkül viszont képtelenség bármilyen intézkedést vagy annak hiányát indokolni.
Hollik arra sem tudott válaszolni, hogy az intenzíveken hány beteg jut egy nővérre, pedig ez az egyetlen szám mindent elmondana arról, hogy a kórházak bírják-e a terhelést.
Arra az egy kérdésemre viszont válaszolt, hogy mióta képviselő: 2015. Ezért sem tudja, mi a dolga egy ellenzéki képviselőnek: információkat beszerezni és ez alapján javaslatokat tenni. Ezt akarják megakadályozni.
Pedig sajnos rendkívül nyugtalanító információk érkeznek a kórházakból.”

Valódi Hírek