Bepereli a TASZ a Nemzeti Népegészségügyi Központot, mert az visszatartja a járványügyi adatokat

Hetek óta próbálnak hozzájutni a járványadatokhoz, hiába.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indít a Népegészségügyi Központ (NNK) ellen, mivel szerintük az NNK nem nyújt megfelelő tájékoztatást a járványhelyzetről. A TASZ több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult október és december között az NNK-hoz, hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák, az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást – írja a TASZ közleménye.

„A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez.”

Ezért október 21. óta minden nap új közérdekűadat-igénylést küldtek az NNK-nak, hogy adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. A hatóság azonban az adatokat nem adta ki, arra is hivatkozva, hogy a kikért adatok már elérhetőek, például egy Facebook-oldalon.

Az adatok nagyobb részét viszont azért nem adták ki, mert azok

állítólag nem állnak a rendelkezésére korcsoportok szerinti vagy területi bontásban, írja a TASZ.

A TASZ szerint a koronavirus.gov.hu oldalon rossz minőségű, átláthatatlan, hiányos adathalmaz szerepel, amelyből a nyilvánosságot leginkább érintő és érdeklő információkat alig, vagy egyáltalán nem lehet megismerni.

„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő. Amikor egy állami szerv tömegesen utasítja el az adatigényléseket, miközben a legkisebb igyekezetet sem teszi a világos tájékoztatás érdekében, akkor egyértelműen megsérti az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát. Ezért pert indítunk az NNK-val szemben, hogy fellépjünk a jogellenes titkolózással szemben” – mondta Remport Ádám, a TASZ jogásza.

(Telex nyomán)