Az ÁSZ szerint Vona Gábor idején a Jobbik a saját tagságát is megtévesztette a gazdálkodásával

2017-es és 2018-as szabálytalanságokat tártak fel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható – írja közleményében az ÁSZ.

Az ÁSZ szerint a Jobbik 2017-2018-ban több mint

1,4 milliárd forint

közpénzt kapott, de a párt 2017-es és 2018-es pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A most lezárt ellenőrzésük alapján a gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta jelen vannak a párt gazdálkodásában.

A Jobbik

  • 2017-ben 475,8 millió forint,
  • 2018-ban pedig 961,4 millió forint

központi költségvetési támogatásban részesült, az ÁSZ szerint a párt ebben a két évben nem igazolta a könyvelésében szereplő adatok valódiságát, „továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg” – írja a közlemény.

Azt is állítják, hogy a pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította.

Az ÁSZ az általa feltárt szabálytalanságok kijavítására 11 javaslatot fogalmazott meg a párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ feladata, hogy a közpénzekből működő pártok átlátható és elszámoltatható gazdálkodását minősítse.

A Jobbik a Telex kérdésére az alábbi választ küldte az ÁSZ megállapításával kapcsolatban:

„Megalapozatlan az Állami Számvevőszék azon állítása, mely szerint a Jobbik nem biztosította a részre nyújtott adományok átlátható nyilvántartását.

A valóság ezzel szemben az, hogy a párt minden egyes adományt az adományozó nevével és az adomány pontos összegével rögzítette a könyvelésében és ennek ellenkezőjére vonatkozóan a jelentésben sem szerepel semmilyen konkrét bizonyíték. Vélhetően ezért ezen állítás a jelentés 13. oldalán szerelő megállapítások részébe már be sem került.”

A Jobbik hangsúlyozta, hogy az ÁSZ vizsgálata folyamán – a korábbi, a jogállamisággal összhangban lévő gyakorlattól eltérően – jelenleg hiánypótlásra nincs lehetőség, így, ha az adatok beküldésére szolgáló rövid határidő alatt bármely dokumentum kimarad a feltöltésből, azt az Állami Számvevőszék a való tényekkel szemben úgy kezeli, mintha nem is létezne és megállapítást tesz.

„Nem megalapozott az Állami Számvevőszék azon állítása sem, hogy a Jobbik nem biztosította gazdálkodásának átláthatóságát. A párt gazdálkodásának átláthatóságát ugyanis nem csupán az biztosítja, hogy a párt a kongresszusa elé terjeszti a párttörvény szerinti beszámolót.

A Jobbik a 2017-2018-as években több alkalommal is tájékoztatta gazdálkodásáról a párt Felügyelőbizottságát, Számvizsgáló Bizottságát, Országos Választmányát, illetve a Kongresszust is. A párttörvény szerinti beszámolót ezen túl a Jobbik a honlapján és a Hivatalos Értesítőben is megjelenítette a törvényi határidőn belül.”

– reagált az ellenzéki párt.

 

Valódi Hírek