Bebizonyították: Navalnijt az orosz titkosszolgálatok mérgezték meg, de Putyin csak röhög a vádakon

A KGB-s múlt bárkit cinikussá tenne.

A Bellingcat, a CNN, a The Insider és a Der Spiegel közösen készítített oknyomozó riportja szerint az orosz titkosszolgálatok mérgezték meg Alexej Navalnij, orosz ellenzéki politikust idén nyáron.

Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb ellenfelét egy repülőúton mérgezték meg, és csak egy omszki kényszerleszállás és a helyi kórház orvosainak köszönhetően élte túl azt, hogy szovjet fejlesztésű idegméreggel, a novicsokkal mérgezték meg. Navalnijt ezt követően felépülésééig Berlinben kezelték.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek szeptemberben sikerült megerősítenie, hogy minden kétséget kizáróan a novicsok nevű idegméreg áldozata lett a politikus. Ennek kapcsán az Európai Unió hat orosz tisztviselőt, köztük az FSZB elnökét, Alexander Bortnikovot is kitiltotta területéről, és bankszámláikat befagyasztotta.

A médianyomozások természetesen az FSZB-hez vezettek és a cikkben meg is nevezték az állítólagos elkövetőket, majd ezt követően Navalnij is azt állította egy interjúban, hogy a titkosszolgálat nevesített ügynökei mérgezték meg.

Az orosz kormány tagjai azonban nevetségesnek tartják, hogy újságírók folytatták a nyomozást, és annak eredményét láthatólag nem veszik komolyan.

Az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov annyit nyilatkozott az oknyomozó riportról, hogy

„vicces olvasmány”.

Majd felvetette azt is, hogy az Egyesült Államok és a nyugati országok állnak a riport mögött.

„Az a mód, ahogyan ezt a hírt tálalták, egyetlen egy dologról árulkodik: a nyugati partnereink nem rendelkeznek sem a szükséges etikai mércével, sem a normál diplomáciai munkához szükséges képességekkel és nem hajlandóak a nemzetközi jogi normáknak megfelelően eljárni, amikor tények megállapítása lenne a feladat” – mondta.

Arra, hogy a Vlagyimir Putyin miért nem szólal meg az ügyben, érdekes magyarázatot adott a külügyminiszter, úgy látta, ha most mondanának valamit az ügyről, azt úgy interpretálnák, hogy a Kreml részt vett a mérgezés elkövetésében.

Putyin szóvivője ugyanis a riport megjelenése után azonnal lemondta az összes aznapi sajtótájékoztatóját, arra hivatkozva, hogy egy évzáró sajtótájékoztatóra készül.

„Ebben az a logika, hogy ha Moszkva két napig hallgat, akkor bűnös. Ennek a megközelítésnek az alávalósága viszont véleményem szerint minden épeszű ember számára nyilvánvaló” – mondta a szóvivő.

Oroszország Európai Uniós nagykövete, Vlagyimir Chizov magát a nyomozást nevezte „komikusnak”, de az orosz média is fenntartásokkal kezeli a riportot. Mivel a Bellingcat brit platform, arra jutottak, hogy a Navalnij a brit M16 és az amerikai CIA titkosszolgálatoknak dolgozik.

Mivel a nyomozás eredményét orosz titkosügynökök telefonjainak leghallgatásával végezték, ennek jogszerűségével kapcsolatban is kétségek merültek fel a helyi újságírókban.

„Ez egy komoly ügy. Nyomoznunk kell és börtönbe kell juttatnunk azokat, akik oda valóak” – mondta Vlagyimir Szolovjov televíziós műsorvezető.

Egy másik népszerű orosz beszélgetős műsro műsorvezetője pedig „fantazmagórikusnak” és „idiotikusnak” nevezte a riportot, hozzátéve, hogy „nehéz elolvasni, mert egyből színtisztán látszik, hogy az egész pszichiáternek való anyag.”

(themoscowtimes)

Valódi Hírek