Óriáspszichiátriát hoz létre a kormány, a szakmát sokkolta a hír

Levélben tiltakoznak az ésszerűtlen döntés ellen.

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összevonását tervezi a kormány – tudta meg a 24.hu. Az összevonás pontos dátuma nem ismert, de a lap úgy tudja, 2021-ben realizálódhat a terv.

Az átszervezéssel egy több mint ezer ágyas pszichiátriai központ valósulna meg. A lap forrásai szerint a tervezettel a napokban szembesült a szakma, pénteken pedig már

tiltakozó levelet is írtak Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Az állásfoglalást a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége mellett több fontosabb szakmai testület képviselői is aláírták. A szakma szerint az összevonással létrejövő óriási intézmény hátrányosan érintené a pszichiátriai és addiktológiai szakmák fejlődését és a betegek ellátását.

A központosítást szerintük ésszerűtlen és szakmailag indokolatlan, ezért kérik a minisztériumtól a döntés elhalasztását.

A tervben problematikusnak tartják azt is, hogy miközben az idegsebészet és az addiktológia teljesen eltérő, és a neurológia is szétvált a pszichiátriától, most ezeket mégis egy intézménybe tömörítenék.

(24.hu nyomán)

(kiemelt kép: 24.hu)

 

Valódi Hírek