Több tízezer dolgozó nő követeli Novák Katalintól: kérjen bocsánatot a szégyenteljes „oktatóvideója” miatt

Mert a nők nem „úri passzióból” dolgozzák magukat halálra.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata közleményben követeli Novák Katalintól, hogy kérjen bocsánatot attól a több millió nőtől, akiket hétfőn megjelent videójában megalázott.

„Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternek fogalma sincs arról, hogyan él a magyar családok, a nők, az anyák 90 százaléka. Eláruljuk: dolgoznak. Nem azért, mert így akarnak »kiteljesedeni«, hanem azért mert nincs más választásuk” – áll közleményében.

A több tízezer dolgozó nőt képviselő szervezet hangsúlyozza,

a nők többsége nem úri passzióból megy hajnalban a gyárba, műszakba, szolgálatba éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is”,

hanem azért mert máshogy nem tudnak megélni vagy eltartani a családjukat. Hozzáteszik, ezek a nők is szeretnének kötetlenül dönteni a saját életükről, hogy mondjuk otthon kényelmesen sütögetnek-e vagy esetleg halálra dolgozzák magukat, de erre nincs lehetőségük.

A közlemény még azt is felveti, hogy lehet, ezek a nők örömmel megfogadnák Novák javaslatát, hogy nem kell a férfiakkal versenyezni, de a többség olyan munkahelyen dolgozik, ahol muszáj. „Már csak azért is, mert

sok munkahelyen a nők ugyanazért a munkáért még mindig kevesebb bért kapnak, mint a férfiak.”

Hercegh Mária a MASZSZ Nőtagozatának vezetője szerint ez a mondat és a javaslat, amely szerint ezt a nők örömmel fogadják el azért kerülhetett be a videóba, mert a kormány nem tudja biztosítani a nők számára az esélyegyenlőséget a munka világában, hiszen éppen a jelenlegi kabinet írta át úgy a munka törvénykönyvét, hogy a jogszabályból eltűntek a nők, a családok védelméről szóló passzusok.

Hercegh úgy gondolja a miniszter azzal tett volna magának és nőtársainak is a legjobbat, ha ezt az anyagot csak a vele azonos egzisztenciális helyzetben lévő barátnői közt osztja meg, a keményen dolgozó nőket pedig nem zaklatja fel ezzel a kioktatással.

Hozzáteszi: Novák nemcsak a videóval, hanem az időzítéssel is alaposan mellélőtt: nagy melléfogás ugyanis Karácsony előtt arra biztatni „a munkában fuldokló” családanyákat és egyedülálló édesanyákat, hogy éljék meg valódi önmagukat: a háztartást vezető és gyermekét nevelő nőt.

Mindezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata felszólítja Novák Katalint, hogy

nők millióitól kérjen bocsánatot,

amiért azt feltételezi róluk, hogy önként, mazochista, módon a robotolást, a gyereknevelést, a többműszakos házimunkát választották inkább, és nem teljesedtek ki sokgyermekes anyaként.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek