Novák Katalin a nőknek szóló tanácsadási videóban: A nőnek nem szabad elhinnie, hogy kaphat akkora fizetést, mint a férfi

A családügyi miniszter tanácsadási videóban magyarázza el, hogyan lehet sikeres egy nő

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral jelent meg egy nőknek szóló, egészen megdöbbentő videó az Axióma nevű Facebook-oldalon. A miniszter ebben arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet sikeres egy nő.

A videót Novák azzal indítja, hogy szeret sütni és jó érzéssel tölti el az, ha a hozzávalókat a megadott módon és sorrendben összekeveri, akkor mindig ugyanazt a végeredményt kapja.

„Az élet viszont nem ilyen” – mondja Novák, aki a sütéssel kapcsolatos rövid felvezető után kifejti, ha a nők sikerességéről és kiteljesedéséről van szó, akkor „egyszerűbb megnézni azt, hogy mit ne tegyen egy nő”.

Novák szerint egy nőnek nem szabad elhinnie azt, hogy versenyezni kell a férfiakkal, hogy

legalább olyan beosztással és legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznie, mint a férfinak.

Ahogy nem szabad elhinnie azt sem, hogy választania kell a gyermekvállalás és a „komoly, szakmai munka, felelősségteljes beosztás között„.

„Ne higgye el azt, hogy nem élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként, úgy, hogy ‘csak’ a családjának él. A döntés a mi kezünkben van” – mondja Novák Katalin, hozzátéve, hogy ezeket a döntéseket valóban nem könnyű meghozni.

Hiszen – mint mondja – nehéz kimondani, hogy valakivel egy „életreszóló” házasságot szeretne kötni, ahogy azt is, hogy nőként gyermeket szeretne vállalni, az ugyanis lemondással és áldozatvállalással jár.

„Mégis ezek a nehéz döntések tesznek bennünket igazán erős nővé” – magyarázza a családügyi miniszter, aki szerint a nő annyi erőt kapott, hogy nemcsak a saját terheit tudja elhordani, hanem a másokét is képes átvenni.

„Ne mondjunk le a privilégiumainkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben”

– jelenti ki Novák Katalin, aki hangsúlyozza azt is, hogy a nőnek mernie kell igent mondani a gyermekre, ahogy mernie kell jelen lenni ott is, ahol senki más nem helyettesíti őket, azaz a gyermekei mellett.

„Éljük meg és élvezzük azt a csodát, hogy (…) életet adhatunk szüléssel és valódi gondoskodással is” – zárja tanácsadási videóját Novák.

Mindezekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni azt, hogy Magyarországon az Európai Bizottság 2018-as felmérése szerint a nők átlagosan 11,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A nemek közötti bérszakadékot többek közt azt is eredményezi, hogy „a nők nagyobb mértékben vannak kitéve a szegénységnek idős korban. 2018-ban az EU-ban a 65 év feletti nők nyugdíja átlagosan 30%-kal alacsonyabb volt, mint a férfiaké” – olvasható az Európai Parlament oldalán.

Ha a nők és férfiak által betöltött legmagasabb pozíciókat nézzük meg, akkor ugyancsak egy EB-felmérés szerint Magyarországon a nők mindössze 6,3 százaléka tölt be vezető pozíciót.

A férfiak hetente átlagosan 9 órát töltenek fizetés nélküli gondozási és háztartási feladatokkal, míg a dolgozó nők 22 órát. És a nők több mint harmada váltja fizetett munkaidejét részidős munkára, míg a férfiaknak csupán 10%-a él ezzel a lehetőséggel.

Emellett a nők a férfiaknál jóval gyakrabban hagyják el időszakosan a munkaerőpiacot is. A karrier megszakítása azonban nem csupán az órabérre van hatással, de a jövőbeni jövedelmet és nyugdíjat is befolyásolja.

Novák Katalin videóját itt lehet megnézni:

Valódi Hírek