Már többen halnak meg koronavírusban Magyarországon, mint Svédországban (+grafikon)

Majdnem ugyanannyi lakosra másfélszer annyi teszt jut ott, mint itthon.

A járvány kezdete óta elhunytak száma csütörtökre 7538-ra nőtt, ezzel az egymillió főre jutó COVID-19 miatti halálozás elérte a 781-et, ez a 23. legnagyobb érték a világon. — írta meg a Qubit.

A 10,128 millió lakosú Svédországban december 16-án 26 halálesetről érkezett jelentés, a COVID-19 áldozatainak száma így összesen 7802, azaz 770 áldozat jut egymillió lakosra a december 17-i adatok szerint.

A svéd halálozás tavaszi rekordjai sem közelítik meg a magyarországit, pedig a skandináv országban a tavaszi hullám jóval halálosabbnak bizonyult, mint az őszi: április 8-án és 15-én 115-115 ember halt bele a koronavírus szövődményeibe.

Svédországban az egymillió főre jutó tesztek száma több mint másfélszerese a magyarországinak (394 ezer és 251 ezer), az összes esetszám pedig 348 585 a magyarországi 291 549-hez képest.

Az alábbi grafikonon követhető a két ország halálozási görbéje:

A szigorú lezárások helyett a svédek a felvilágosítást választották tavasszal, Európában Svédország volt az egyetlen ország, amely ezt meg merte kockáztatni.

Svédországban tavasszal nem kötelezték az embereket otthon maradásra, és az iskolákat sem zárták be, csupán javasolták a távolságtartást, a kézhigiéniát és a távmunkát.

Ennek ellenére az egymillió főre eső Európában jelenleg Belgium, Olaszország, Szlovénia, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Csehország, Franciaország, Bulgária és immár Magyarország is megelőzi a halálozási számokban.

Ha pedig a regisztrált esetek egymillió lakosra jutó számát nézzük, még több európai ország múlja felül a svédeket.

Októberben és novemberben ugyan Svédországban is jelentősen megnőtt a napi új esetek száma, megdőltek a tavaszi rekordok, de a halálozás nem követte a trendet.

(Qubit nyomán)

 

Valódi Hírek