Varga Judit beleállt a Facebookba, amiért hirtelen negyedannyi ember olvassa a bejegyzéseit

Úgy érzi, a 2022-es fideszes győzelem is múlhat a közösségi oldalakon.

Facebook-oldalán kelt ki a Facebook ellen Varga Judit igazságügyi miniszter, aki bejegyzésében arról írt, hogy a közösségi médium korlátozta az oldala elérését, és ezt ő jogtalannak gondolja.

Varga hét, egymással nem teljesen összefüggő pontba szedve alkotta meg a véleményét. Az ötös pont valamilyen okból kifolyólag kimaradt, hogy szándékosan-e, arra egyelőre nem tudjuk a választ.

Az igazságügyi miniszter először hétfőn reggel írt arról, hogy a politikusok a közösségi médiumokon keresztül jelentős számú választópolgárhoz jutnak el, emiatt a 2022-es választások esetében is sok múlhat rajtuk. Varga úgy látta, hogy a kormánypártok sokat fejlődtek a közösségi oldalakon való aktivitásban, azonban még mindig van hová fejlődniük.

„Láss csodát: ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül

úgy állította át a hivatalos Facebook fiókommal kapcsolatos algoritmusokat,

hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán” – írta az igazságügyi miniszter.

Varga úgy gondolja, hogy „nagyon nincs rendben, hogy (…) a közösségi médiumok indokolás nélkül, (…) érdemi, gyors és valódi jogorvoslati lehetőség nélkül akár közszereplőknek, akár vállalkozásoknak, akár magánembereknek letiltsa az oldalát, korlátozza annak elérését vagy visszautasítsa az oldal felhasználója által megrendelt hirdetéseket.

A politikus szerint a jelenlegi kor legnagyobb kihívása, hogy az ember képes lesz-e uralni a technológiát, vagy pedig „a technológia és a mögötte álló szereplők” uralják majd „életünket és gyerekeink életét„. Varga szerint az Igazságügyi Minisztérium azért hozta létre a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy az online térben tapasztalható anomáliákat megvizsgálják.

A bizottsággal a minisztérium célja továbbá, hogy szükség esetén javaslatot tegyenek a jogszabályok megváltoztatására, többek között az adatvédelem és a gyermekjogok védelmének érdekében. A politikus úgy látja, hogy mindezek összetett és érzékeny kérdések, de „nem lehet elbújni a feladat elől„, mert az internetbiztonság ügye több generáció életét érinti.

Az igazságügyi miniszter kifejezte, hogy a kormány látja, mi történik a világban, és azt is, hogy a nemzetközi technológiai cégekhez köthető érdekcsoportok akár

választásokat is eldönthetnek.

Varga Judit úgy gondolja, hogy nem szabad naivnak lenni, és átláthatóvá kell tenni a globális cégek működését.

Addig is várom a Facebook magyarországi kezelőinek mielőbbi tájékoztatását, hogy milyen indokok alapján, milyen időtávra korlátozzák a fiókom elérését, valamint, hogy erről miért felejtettek el tájékoztatni és vajon rendszeresen megteszik-e ezt a magyar politikai élet szereplőivel” – írta némi iróniával bejegyzése végén a miniszter.

Varga Judit bejegyzése itt olvasható teljes terjedelmében:

Valódi Hírek