Friss: Niedermüller Péter feljelentette a VII. kerület korábbi fideszes vezetését

A rendőrség hűtlen kezelés miatt indított nyomozást Vattamány Zsolték ellen.

Nyomozást indított a rendőrség nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt Erzsébetváros korábbi vezetése ellen – adta hírül az MTI. A hírt az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya is megerősítette.

A jelenlegi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, valamint az ezzel kapcsolatban vállalt kötelezettségesek miatt tett feljelentést.

A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy

ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel”

– írta az önkormányzat.

A 2019 októberében zajlott önkormányzati választások után Vattamány Zsoltnak, a kerület korábbi kormánypárti polgármesterének tájékoztatnia kellett volna az új városvezetést az érvényben lévő kötelezettségekről és szerződésekről.

Ennek ellenére a jelenlegi ügyről Vattamány nem tájékoztatta Niedermülleréket, pedig addigra már 2 milliárd forintos kötbértartozása keletkezett a városvezetésnek. Mostanra már havi 800 millió forintnyi kötbért kell fizetnie az önkormányzatnak az elmaradások miatt.

A polgármesteri hivatal tájékoztatójából kiderül, hogy a korábbi vezetés egyetlen jogszabályt sem tartott be a szerződéskötés során, emiatt a jelenlegi kabinet megtámadta az általuk törvénytelennek tartott és „a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő” szerződést és annak végrehajtását.

A végrehajtás felfüggesztésével a városvezetés egyelőre meg tudta előzni, hogy a kerület működésképtelenné váljon. A jelenlegi kabinet szerint „annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja„, hogy azt a Nemzeti Nyomozóiroda nem hagyhatta szó nélkül, így elindult a nyomozás.

A VII. kerületi városvezetés november 5-én jelentette be, hogy bíróság előtt támadja meg a Vatamányiék által kötött szerződést. Ennek oka akkor az volt, hogy az önkormányzatnak feltűnt, hogy egy cég váratlanul

417 millió forintot vont le az erzsébetvárosi önkormányzat számlájáról.

A szerződés szerint a korábbi városvezetés kötelezettséget vállalt, hogy három Király utcai épületből pár hét alatt felújított lakásokba költöztet ki 45 lakót, a kiürített házakat pedig eladják.

Az ügy felszínre kerülésének másnapján Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a kerület korábbi alpolgármestere hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést Niedermüller Péter, Erzsébetváros jelenlegi DK-s polgármestere ellen, és felszólította, hogy mondjon le pozíciójáról, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás miatt 417 millió forintot vontak le az önkormányzat számlájáról.

Bajkai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „az önkormányzatok történetében páratlan nagyságú” összeget vont le a végrehajtó egy, a Király utca 23-25-27-29. alatti ingatlantömb fejlesztésével kapcsolatos ügyben.

A politikus úgy véli, hogy a kötbér levonása olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, az akkor még Hunvald György által vezetett kerületben kötött az akkori önkormányzat, súlyosan sértve vagyoni érdekeit.

Bajkai szerint a szerződést 2019-ben, az akkori fideszes vezetés a kerület érdekeinek megfelelően módosította. A képviselő szerint a 2019-ben módosított szerződéssel 10 évnyi pereskedés ért véget, és a Király utcai ingatlansor fejlesztésével több milliárd forintnyi bevételhez jutott volna az önkormányzat, a kerület pedig tovább fejlődhetett volna.

Felmerül azonban a kérdés, hogy amennyiben a korábbi fideszes vezetés tudott a törvénytelenségről, miért nem tett időben feljelentést az előző városvezetés.

(MTI)

Valódi Hírek