Világméretű kutatás bizonyította: Nincs összefüggés az autizmus és az oltások között

Megcáfolták a népszerű tévhitet, amit egy sarlatán orvos indított útnak.

Nincs összefüggés a védőoltások és az autizmus között – állapította meg az eddigi legnagyobb,

657.461 kiskorú

bevonásával készült kutatás.

Mindeddig már több kutatás is cáfolta azt, hogy kapcsolat állna fenn az autizmus és az oltások között, az összeesküvéselméletek rajongóinak körében azonban továbbra is tartja magát ez a mítosz, sokan kifejezetten alaptételnek tekintik.

Maga a tévhit 1998-ban indult, amikor egy orvos, Andrew Wakefield publikált egy cikket, amelyben egy mindössze 12 gyerek adatait elemző kutatásban az MMR oltást – amely kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen is véd és nálunk is kötelező védőoltásnak számít – összekapcsolta az autizmussal.

Wakefiled eredményeit azonban nem sikerült reprodukálni, sőt később az is kiderült, hogy az orvos egész egyszerűen

meghamisította a kutatási adatokat, így annak nincs valós alapja sem.

Az orvos praktizálási engedélyét emiatt nem sokkal később vissza is vonták.

Addigra azonban már késő volt. A mítosz ugyanis – többek közt a sztárok és celebek hathatós segítségének köszönhetően is – világszerte terjedni kezdett. Ennek hatására a tavalyi évben

megduplázódott a kanyarós esetek száma.

2017-ben olyan kutatás született, amelyben a védőoltások alumíniumtartalmát tették felelőssé az autizmus kialakulásáért. Azonban ezt a kutatást is vissza kellett vonnia a szerzőknek, miután kiderült, hogy a kutatáshoz tartozó ábrákat manipulálták, ráadásul az egyik szerző később elismerte, hogy az eredmények nyilvánosságra hozatala előtt a számokat is megmásították.

A legutóbbi, az Annals of Internal Medicine című folyóiratban publikált kutatás azonban pontot tesz a vita végére. Ennek során 657.461 olyan gyereket vizsgáltak, akik 1991 és 2010 születtek, és közöttük 6517-en szenvednek autizmus spektrum zavarokban.

A kutatás során semmilyen kapcsolatot nem találtak az oltások és a zavar kialakulása között, sőt kiderült, hogy a gyerekek azon 5 százalékának a körében, akik nem kaptak védőoltásokat, 17%-kal magasabb volt az autizmus spektrumzavarok aránya.

(iflscience.com)

Valódi Hírek