Róna Péter: Az Uniónak nem fontos a szabad gondolkodás, hagyjunk fel minden reménnyel

Orbánék szétverik azt, ami a demokráciából még megmaradt.

Történelmi siker Orbán brüsszeli megállapodása, hasonló Talleyrand 1800-as évek eleji politikai győzelméhez — mondta Róna Péter közgazdász péntek délután Bolgár György Klubrádión futó, Megbeszéljük című műsorában.

„Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, azt talán csak a francia minisztertanács egykori elnökének, Talleyrand-nak sikerült, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az európai politikai rendszerben. Az unió Orbán Viktor tevékenysége nyomán értékközösségből érdekközösségé vált; tehát Orbánnak sikerült teljesen újradefiniálnia az Európai Unió lényegét” – mondta.

A közgazdász szerint a jogállamisági mechanizmus a gyülekezési, a szólás-, a sajtó-, a vallásszabadság stb. védelmére, vagyis politikai kérdésekre nem alkalmazható, kizárólag akkor, ha egy cselekedet tényleges sérelmes az EU pénzügyi-gazdasági érdekeire.

Hozzátette azt is, hogy amíg a pénzügyi támogatásokat megvonnák, addig annyi mindennek kellene történnie, hogy gyakorlatilag aligha kerülhet sor a szankciók érvényesítésére.

A közgazdász véleménye szerint az EU vezetői az eddigi értékalapú közösség létrehozásának célját feladták, és áttértek az érdekközösség létrehozására.

„Ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik. Orbán Viktornak sikerült megvalósítania azt, amit a britek szerettek volna kilépésük előtt. Nem vitatták, hogy az EU nagyszerű vámunió és gazdasági közösség, de kifogásolták, hogy politikai értékeket akar behozni a tevékenységébe” – fogalmazott.

Az Uniónak nem fontos a szabad gondolkodás, hagyjunk fel minden reménnyel. Amíg az Unió gondolkodik, addig Kaczyński és Orbán szétveri azt, ami a demokráciából még megmaradt. — tette hozzá keserűen.

(Klubrádió nyomán)

 

Valódi Hírek