Megrohamozzák az emberek a magánlaborokat karácsony előtt, Szlávik János nem örül

Az infektológus még negatív teszttel sem ajánlja az utazást.

Nem ad valós biztonságot, ha karácsony előtt csináltatunk koronavírus-tesztet – mondta Szlávik János infektológus az RTL Klub Híradójának.

Az RTL Klub riportja szerint egyre többen jelentkeznek be a magánlaborokhoz koronavírus-tesztre a karácsony előtti napokra, hogy negatív teszttel aztán együtt tölthessék az ünnepeket a rokonaikkal.

Az egyik magánlaborban már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt – számolt be a Híradó.

Az antigén gyorsteszt, és a PCR-teszt iránt is nagy az érdeklődés, az egyik magánlabor vezetője szerint az a legbiztosabb, ha mind a kettő megcsináltatjuk.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szerint ez csak hamis biztonságérzetet nyújt — éppen ezért

óva int attól, hogy bárki negatív teszttel elutazzon idős rokonaihoz, mert a teszt előtti napokban vagy utána is könnyen megfertőződhetünk.

A tesztek mindig csak az adott pillanatban fennálló állapotot mutatják meg, ezért egy, a családi vacsora előtt elvégezett negatív teszt sajnos csak álbiztonságot mutat — fogalmazott Szlávik.

A tesztek szerinte nem segítenek abban, hogy megvédjük idős családtagjainkat, rokonainkat akkor tudjuk megvédeni, ha egyáltalán nem is találkozunk velük.

A teljes riportot itt tudod megnézni:

Valódi Hírek