Bejelentették: Havi 20 milliárd bértámogatás jár a szállodai és utazásszervezési szektornak

Járni jár, de vajon jut is?

A szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is kiterjesztik a bértámogatást — mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a szervezet oldalán hallható podcastban.

December 1-jétől január 31-éig a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedők megkapják — a novemberihez hasonlóan — a bértámogatást, adó- és járulékkedvezményt.

Ezt a bértámogatást december 1-jétől kiterjesztik a szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is azzal a feltétellel, hogy munkaerőt nem lehet elbocsátani, a munkavállalóknak a bérüket ki kell fizetni

— mondta el Guller.

Hozzátette: a bértámogatás iránti kérelmet a munkaadó székhelye, telephelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani, amely 8 munkanapon belül meghozza a döntést.

Az eljárás pontos menetét az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogja nyilvánosságra hozni, az adó- és járulékfizetési mentességi igényt az adóhatóságnál kell bejelenteni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: a rendelkezésre álló információk alapján ez havi 20 milliárd forint támogatást jelent a szektorban dolgozók számára.

Ha összeadjuk a következő hónapokban várható kifizetéseket és az eddig nyújtott támogatásokat,

a turisztikai ágazatnak nyújtott támogatás meghaladja a 800 milliárd forintot – közölte.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint novemberre mintegy 1 millió olyan vendégéjszakát rögzítettek, amelyet a járványhelyzet miatt vissza kellett mondaniuk a szálláshelyeknek. A kormány úgy döntött, hogy novemberben a vendéglátás adó- és bértámogatást kap, a szálláshelyszektor pedig a foglalások után az elmaradt bevétel 80 százalékát megkapja a költségvetésből.

Az igénylés már zajlik, a becsült költségek mintegy felét már igényelték a szálláshelyek. A december 20-ig beérkező igényeket az MTÜ még ebben az évben elutalja a szálláshely-szolgáltatóknak.

Kitért arra is, hogy

hétszázmillió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot szeptemberben az 500 fő feletti fesztiválok támogatására.

A beérkezett 38 pályázatból 27 fesztiválszervező kap még idén több mint 200 millió forintot, így például gasztrofesztiválok, zenei fesztiválok.

Guller Zoltán példaként említette a Csabai Kolbászfesztivált, a Mesterségek Ünnepét, a Budapest Borfesztivált, a VeszprémFestet és az EFOTT-ot.

 

Valódi Hírek