Karácsony Gergely: Hiába hirdettek győzelmet Orbánék, valójában letették a fegyvert Brüsszelben

Visszatáncoltak a szakadék széléről.

“A magyar és a lengyel kormány az utolsó pillanatban visszatáncolt a szakadék széléről, harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben” – írta Karácsony Gergely főpolgármester és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere közös nyilatkozatban, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez a Főpolgármesteri Hivatal.

A dokumentumban áll: “Bár Orbán és Morawiecki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt”.

Bíznak benne, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechnanizmus minél hamarabb alkalmazható annak érdekében, hogy meggátolják országaikban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását és a bírói függetlenség elleni támadásokat – írta a két főpolgármester.

Kiemelték, hogy a legfontosabb feladat most felvenni a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az Európai Unió (EU) támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU-forrásokhoz való hozzáféréssel.

“A járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással, ezért a válság elleni harcot is “a városainkban kell megvívnunk” – írta a két főpolgármester. Karácsony és Trzaskowski felszólította az uniót: biztosítsa, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe.

Mint ismert, szerdán este megállapodásra jutott az Európai Parlament az unió hétéves költségvetését és a koronavírus-járványt követő helyreállítási alapot illetően. A lengyel és magyar kormány elállt a vétófenyegetéstől, a 25 tagállam pedig elfogadta a német soroselnökség által kidolgozott négy oldalas dokumentumot, ami költségvetési mechanizmussá enyhíti a jogállamisági rendeletet.

A megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

(via MTI/Nyugati Fény)