Gulyás Gergely: Magyarország a korrupció elleni küzdelem elkötelezett élharcosa

Többek közt ez is elhangzott a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón Kovács Zoltán államtitkár társaságában tartott tájékoztatót. Ennek során ismertették a koronavírus elleni kormányzati intézkedéseket, a védőoltással kapcsolatos információkat, valamint beszámoltak az Európai Néppárt és a Fidesz között ismét elharapódzó konfliktusról.

Bizakodóak a járványügyi helyzettel kapcsolatban

A miniszter kijelentette, hogy a járvány elleni védekezés sikeres, ugyanis a jelenlegi számok csökkenő tendenciát mutatnak. Azonban arra is rámutatott, hogy

nem vagyunk még túl a nehezén„,

de a kormány bízik abban, hogy nemsokára hosszú távon, komoly mértékben fog csökkenni a fertőzöttek száma.

Jelenleg az előző időszakhoz képest nem nőtt a megbetegedések és a kórházi ápolásra szorulók száma, a lélegeztetőgépek is megfelelő számban elérhetők, így az egészségügyi ellátórendszer képes ellátni az ellátásra szorulókat. A miniszter megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Különleges intézkedések az ünnepi időszakban

Gulyás beszámolt arról, hogy a kormány az operatív törzs javaslatára meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket.

A karácsonyi időszakra különleges, egyedi intézkedések lépnek majd életbe, ezekről a kormány december 21-én fog dönteni.

Szilveszterkor ugyanúgy érvényben lesznek a jelenlegi korlátozó intézkedések este 8 órától aznap is tilos lesz házon kívül tartózkodni, és legfeljebb 10 fő tartózkodhat majd egy társaságban.

A vakcinákról

Magyarország az Európai Unió mind az 5 oltási projektjében részt vesz. Oroszországgal a Szputnyik V nevű vakcina tesztelésére kötöttek együttműködést, és a kínai kormánnyal is megállapodás született a tesztelésekről.

A kormány gyorsan és szervezetten akarja az oltási időszakot lebonyolítani. A vakcinák ingyenesek lesznek, beadatásuk pedig önkéntes lesz.

A tavaszi oltási időszak megtervezése az operatív törzs feladata, elsőként az egészségügyi dolgozók részesülhetnek majd az oltásban.

A vakcinainfo.gov.hu-t a kormány információszerzésre használja, ugyanis az államnak nincs egységes nyilvántartása a lakosság egészségügyi állapotáról.

Gulyás szerint Magyarország az ötödik legtöbbet tesztelő ország volt az elmúlt héten Európában. Ez azt jelenti, hogy

összességében a legtöbbet tesztelő országok között szerepeltünk.

A teszteléseket, ha szükséges, januártól fogják folytatni, erről majd az operatív törzs dönt.

Cicaharc a magyar kormány és a Néppárt között

Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatót tartott szerdán a kormánya tagjainak. Ennek során az Európai Bizottsággal, Németországgal, valamint Lengyelországgal kapcsolatos tárgyalásokról, valamint azok eredményéről számolt be.

Orbán a németek kompromisszumos javaslatáról is szólt. Gulyás kifejezte, hogy

a javaslat minden magyar és lengyel igénynek megfelel.

A kancelláriaminiszter szerint ez győzelemként értékelhető. Gulyás szerint a kormány legfőbb célja az volt, hogy ne lehessen politikai céloktól függővé tenni az uniós kifizetéseket, és hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni „a magyar polgárok álláspontját” (érdekes, hogy a magyar népet a kormány egy homogén masszaként kezeli — a szerk.).

A miniszter kifejezte, hogy

nincs az a pénz, amiért a magyar kormány 34 millió bevándorlót „vendégül látna”,

de szerencsére, ez a veszély átmenetileg nem fenyeget.

Gulyás kijelentette, hogy a korrupció elleni küzdelem elkötelezett élharcosa a magyar kormány,

és a mostani megállapodás-tervezettel nem lesz zsarolható a kabinet bevándorlási- vagy genderkérdésekben.

A jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos döntés leghamarabb 2023-ban várható. Ez a különböző bírósági és jogi procedúrák miatt nem jöhet létre korábban. Gulyás Gergely az új tervezetben minden garancia benne van, amit Magyarország és Lengyelország igényelt, ezért ez a kormány részéről nem számít meghátrálásnak.

Gulyás az ATV azon felvetésére, hogy jól érzik-e magukat a Tusk vezette néppártban, viszontkérdéssel reagált:

a miniszter szerint inkább az a kérdés, hogy a Néppárt jól érzi-e magát Tusk vezetése alatt.

A vétót a továbbiakban a magyar kormány nem tartja fent, azonban ez nem változtat a Néppárt és a Fidesz kapcsolatán.

Ideológiai különbségeket kell áthidalni ahhoz, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon. Manfred Weber frakcióvezető szerint például népszuverenitás nem létezik, és ezt a magyar kormány épp ellenkezőképp gondolja.

Nem Orbán lesz az első

Gulyás az ATV kérdésére kifejezte, hogy a magyar miniszterelnök nem lesz az elsők közt a koronavírus-oltás beadatásának sorrendje alapján. Az első vakcinákat ugyanis az egészségügyi dolgozók fogják megkapni.

A miniszter kijelentette, hogy lesz kormányzati felhívó kampány, hogy minél többen oltassák be magukat. Az oltási hajlandóság jelenleg 30 és 60% között van, ezt azonban növelni kell ahhoz, hogy elérhető legyen a lakosság egészében a védettség.

Ha több vakcina lesz elérhető, akkor lehet majd választani, hogy ki melyikkel oltatja be magát.

Az állam részéről a legfontosabb cél az, hogy minél többen oltassák be magukat.

A pedagógusok és a köztisztviselők között zajló tesztelési program sikere megkérdőjelezhető, ugyanis sokan nem teszteltetik magukat, mert félnek attól, hogy csak 60%-os táppénzt kapnak. Gulyás szerint azonban jár 40%-os kiegészítő bér, ha a kormányhivatalok megállapítják, hogy munkahelyi tevékenységgel függ össze a megbetegedés.

Vége az idősávnak?

Gulyás kijelentette, hogy Novák Katalin miniszter a mai napon egyeztet az Idősügyi Tanáccsal, elsősorban az idősek bolti idősávjának átgondolása érdekében.

Mi is látjuk azt a problémát, hogy a boltokban tömegek vannak, és ehhez az idősek vásárlási sávjának megléte is hozzájárulhat, ezért ezt a két problémát együtt kell kezelni.

— jellemezte a helyzetet a kancelláriaminiszter.

(atv.hu nyomán)

 

Valódi Hírek