FRISS: Még 2022 előtt átszabhatják Pest megye választókerületi határait

Ellenzéki javaslatra.

A Párbeszéd javaslatára 12-ből 10 Pest megyei választókerület határát változtathatja meg az Országgyűlés – írja a 24.hu.

A testület 32 igen és két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá az indítványt, amely így az Országgyűlés elé kerülhet. A döntés szerint a budakeszi, dabasi, gödöllői, dunakeszi, monori, nagykátai, szentendrei, szigetszentmiklósi és vecsési választókerületek határai módosulhatnak.

A módosításra azért volt szükség, mert a 2018-as országgyűlési választások idején már

több mint 20%-kal haladta meg a Budakeszi és Dunakeszi körzet lakossága az átlagot.

Az aránytalanság az elmúlt két évben tovább nőtt, ugyanis jelenleg már a gödöllői, a szigetszentmiklósi, a szentendrei és a vecsési választókerületben is több mint 20%-kal tér el az átlagtól a lakosságszám.

Burány Sándor, a Párbeszéd frakciójában helyet foglaló szocialista képviselő elmondta, hogy kezdeményezésüket Pálffy Ilona korábbi NVI-elnök javaslatcsomagjára alapozták. Az ellenzéki szereplők korábban attól tartottak, hogy a kormánypártok önkényesen, Budapest rovására fogják módosítani a választási körzeteket.

Az ellenzéki párt kihagyta Pálffy azon rendelkezését, amely engedélyezné a választópolgároknak a szavazólapok lefényképezését, ez ugyanis súlyos problémákat vetett volna fel. A javaslat lehetővé tette volna annak ellenőrzését, hogy kire szavaztak többek között az állami és önkormányzati alkalmazottak, vagy éppen a közmunkások.

(24.hu nyomán)

(Címlapfotó: atv.hu)

Valódi Hírek