Szijjártó és a magyar hírszerzés sem tudott semmit a Szájer-ügyről

Hihető.

Szijjártó Péter szerint csak „találgatások és félinformációk” vannak azzal kapcsolatban, hogy titkosszolgálati akció része volt-e Szájer József rajtaütése. Az ezzel kapcsolatos kérdést Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke tette fel.

Szijjártó kijelentette, hogy az Információs Hivatal főigazgatója ad majd tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén az ügyről. Ennek oka, hogy észt és lengyel diplomaták is részt vettek az orgián. Emiatt az adott országok szerveivel is együtt kell működni, a szükséges kapcsolatfelvétel és az információcsere pedig már megtörtént a külügyminiszter szerint.

Szájer József november 27-én Brüsszelben egy 25 fős orgián vett részt. Ez azonban nem tartott sokáig: a brüsszeli rendőrök ugyanis rajtakapták őket a karanténszabályok megszegésén.

A helyi ügyészség összefoglalójából kiderült, hogy az EP-képviselő hátizsákjában kábítószer volt. Szájer lemondott európai parlamenti mandátumáról, amelyet korábban lelki terhekre hivatkozva tett meg. Nemsokára azonban

kiderült, hogy ennek az orgián való rajtakapás volt a valódi oka.

A bizottsági ülésen az orgia kivizsgálását firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta, hogy törvényekkel szabályozzák a titkosszolgálatok működését. A nemzetbiztonsági törvény rendelkezései alapján az Információs Hivatal feladata a külföldön található magyar létesítmények és kormányzati szervek védelmének biztosítása. Ez a külképviseletekre, az ottani diplomáciai munkatársakra és egyéb külképviseleti dolgozókra terjed ki.

Szijjártó kifejezte, hogy az Európai Parlament kívül esik a magyar joghatóságon, mivel nem magyar intézmény. Az EP-képviselőkkel kapcsolatosan pedig

az Információs Hivatalnak semmilyen hatásköre nincs a miniszter szerint, ugyanis csak saját munkatársai körében végezhet nemzetbiztonsági vizsgálatot a hivatal.

A külügyminiszter megismételte, hogy ő

a Szájer-ügyről akkor értesült, mint a többi, ellenzéki képviselő, és neki ebben az ügyben semmilyen hatásköre nincsen.

Ugyanakkor azt is kifejezte, hogy ha jelentős rendőrségi eljárás alá vonnak egy külföldön tartózkodó magyar állampolgárt, akkor arról értesíteni kell a konzulátust — amelyek felügyelete külügyminiszterként az ő hatáskörébe tartozik.

Az igazoltatás nem olyan jelentős cselekmény, ami miatt értesíteni kell a konzulátust, így ez nem is történt meg. Szijjártó szerint „legitim” Stummer János felvetése, amely szerint a nemzet biztonságával kapcsolatos munkát kifejtők tevékenységét másképp kell felmérni.

A külügyminiszer jelezte, hogy jelenleg konzultáció folyik arról, hogy szükséges-e, és mely pontokon, a magyar jogszabályi környezet megváltoztatása.

Szijjártó szerint az ellenzék pártjai az Információs Hivatalt “vették elő a közelmúlt egyik teljesen jogosan közfelháborodást kiváltó ügyében”, annak ellenére, hogy a nagykövetek nemzetbiztonsági átvilágítását nem az Információ Hivatal végzi — utalt Kaleta Gábor korábbi perui nagykövet pedofil cselekményére.

{É}rtem az önök igényét és elvárását, (…) ezért legitimnek tartom a felvetését a bizottság elnökének.

Ezért, ha erről konzultációt szervez, abban szívesen veszünk részt” — tette hozzá a külügyminiszter. Szerinte erre a felvetésre a társszervek sem válaszolnak majd negatívan.

Eközben a HVG megírta: Az égvilágon semmit nem tud a Szájer-ügyről az Információs Hivatal, így azt sem, lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze ahhoz, hogy a brüsszeli buli utáni rendőri intézkedés híre kiszivárgott a belga sajtóban – legalábbis ezt állította a magyar hírszerzés vezetője, Bunford Zsolt dandártábornok a parlament nemzetbiztonsági ülésén.

Bunford szerint a magyar hírszerzés nem tudott Szájer József magánéletével kapcsolatos kockázatokról, de

szerinte ez nem is az ő feladatuk.

Arról sem tudnak, hogy bármelyik külföldi titkosszolgálatnak lehetett-e köze ahhoz, hogy a brüsszeli orgiát megszellőztette a belga sajtó.

(atv.hu/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek