Polt Péter lepasszolta a járványszkeptikus Gődény György ügyét a rendőrségnek

Nem az ő hatásköre megítélni azt, hogy bűncselekmény történt-e.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter főügyészhez azért, hogy megtudja, „hol marad a fellépés a vírustagadókkal és a járvány elleni védekezés ellen kampányt folytatókkal szemben?

Kocsis ebben emlékeztette a főügyészt az egyik legközismertebbé vált járványszkeptikus dr. Gődény Györgyre is, aki – ahogy arra a politikus is emlékeztet – a 2018-as országgyűlési választások előtt 150 millió forint állami támogatást vett fel pártja finanszírozása céljából, ezt az összeget pedig azóta sem fizette vissza az államnak.

De Kocsis felhívta a figyelmet arra is, hogy Gődény járványszkeptikus állításaival és tartalmaival jelenleg is találkozni lehet a Facebook-oldalán, a weblapján és a YouTube-csatornáján is.

„Lakatos Tibor r. dandártábornok november 5-i levelében arról tájékoztatta Jeszenszki András nyíregyházi képviselőt, hogy 144 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát nevezte meg illetékes szervként, azonban a részükre eljuttatott kérdésekre még nem érkezett válasz.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy nemcsak a kamupárt általi költségvetés megkárosításáért,

de a járvány elleni védekezés akadályozásáért sem szankcionálták dr. Gődény Györgyöt”

– írta Polt Péternek a Párbeszéd politikusa, aki többek közt arról érdeklődött a főügyésznél, hogy vizsgálták-e a Gődényhez köthető online platformokat és tartalmaikat, jelezték-e a törvénysértést a hatóságoknak vagy az olyan online platformoknak, mint a Youtube és a Google.

Polt Péter a Kocsisnak írt válaszlevelében viszont úgy reagált, hogy az írásbeli kérdést

feljelentésként értékeli,

és azt továbbítja a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A főügyész szerint ugyanis a a BRFK hatáskörébe tartozik megítélni azt, hogy Gődény György magatartása bűncselekmény gyanúját kelti-e.

Gődény az online felületein olyan állításokat terjesztett, hogy a koronavírus-járvány valójában a média túlozza el, hogy a Covid-19 betegség nem veszélyesebb az influenzánál, hogy a PCR-teszt rendszeresen hamis pozitív jelzéseket produkál, illetve hogy a maszkviselés nem hatékony a fertőzés visszaszorításában.

Állításaitól korábban a Magyar Orvosi Kamara is elhatárolódott, illetve a Youtube-on közzétett videói miatt pedig a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított.

Tegnap kiderült az is, hogy Gődény György mellett a másik közismert járványtagadó Lenkei Gábor ellen is feljelentést tett valaki. Az üzletember akár öt év börtönt is kaphat álhírterjesztés miatt.

Az új elkövetési magatartás szerint ugyanis egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt olyan módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy akadályozza vagy meghiúsítsa a védekezés eredményességét.

Valódi Hírek