Mélyen hívő katolikus afro-amerikai vezetője lett a Pentagonnak

A nyugalmazott tábornok baráti viszont ápol Joe Bidennel.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot nevezte ki a Pentagon vezetésére. Ez az első alkalom, hogy afro-amerikai tölti be a védelem vezetésének posztját, miután az elnök a szintén afro-amerikai Kamala Harrist nevezte ki alelnökének.

Austin korábban már dolgozott együtt Bidennel: 2013 és 2016 között ez Egyesült Államok Központi Parancsnokságának volt a vezetője. Afganisztánban, Irakban és a terror ellenes háborúban is szolgálatot teljesített, most 67 éves és mélyen hívő katolikusnak vallja magát.

Arra gondolok, hogy mennyire tele vagyok érzelemmel, nem csak George Floydért, de azért a számos afro-amerikaiért is, akik ugyanazt a sorsot szenvedték el, mint George Floyd. A rasszizmus problémákr történetére gondolok és a saját tapasztalataimra, amelyek nem mindig a szabadságró és az egyenlőségről szóltak”-mondta első beszédében Austin.

Donald Trump is dicsérte a tábornokot a Twitteren, hiszen eredetileg ő javasolta Austint a posztra: “Micsoda történelmi nap Amerikában!“-írta.

Austin feladatai védelmi miniszterként szerteágazóak lesznek: modernizálnia kell az amerikai haderőket, miközben az arra szánt forrásokat jelentősen csökkentették, valamint meg kell birkóznia az ISIS-szel és Iránnal is.

(politico.com)

(címlapkép: AP)