Kiderült: Erről egyeztet most Varsóban Orbán

Sürgős dolga akadt.

Mi is megírtuk, hogy kedden délután váratlanul Varsóba repült Orbán Viktor, hogy további egyeztetéseket folytasson Jarosław Kaczyńskivel, a szélsőjobboldali PiS elnökével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel.

Lengyel sajtóértesülések szerint a sürgős találkozó apropója az lehet, hogy még a csütörtökön és pénteken rendeződő uniós csúcs előtt megegyezzenek az Angela Merkel német kancellárral kötendő kompromisszum végleges változatáról.

A lengyel és a magyar vétót elkerülendő német ajánlat keretei azonban Michael Roth német Európa-ügyi miniszter szavai alapján elég keménynek tűnnek – írta meg a Portfolio.

Roth az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) keddi ülését követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy jelenleg is zajlanak a háttérbeszélgetések arról, hogy olyan megoldást találjanak, ami mind a 27 uniós tagállamnak megfelel.

Azaz Roth szavai szerint a német soros elnökség kitart amellett, hogy Magyarország és Lengyelország is részesüljön többek között a helyreállítási alapból és az egyéb uniós pénzekből – amiktől a vétó esetén elesnének. Roth hozzátette azt is, hogy a német soroselnökség minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a következő napokban megoldást találjanak a nézeteltérésekre.

A miniszter ugyanakkor ismét hangsúlyozta azt is, hogy jogállamisági mechanizmusra vonatkozó kérdéseket

nem szabad újra tárgyalni,

így a lengyel és a magyar kormány nem számíthat arra, hogy megváltoztatják az ezzel kapcsolatos rendeletet.

Roth elmondta, az ÁÜT ülésén megegyeztek arról is, hogy a jogállamisági rendelet alkalmazhatóságát a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Orbán és Morawieczki viszont éppen abban reménykedett, hogy ezt az alkalmazhatóságot legalább középtávon el tudják tolni.

Az Európa-ügyi miniszter kitért arra is, hogy mivel minden mindennel összefügg, ezért nem lehet szétválasztani egymástól az unió hétéves költségvetését, a helyreállítási segélyalapot és a jogállamisági rendeletet.

Ez pedig ugyancsak szembe megy Orbán várakozásaival. A magyar kormányfő ugyanis többször hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben állna el a vétótól,

ha a segélyalapot és a költségvetést leválasztanák a jogállamiságról.

A Roth által felsorolt követelések tehát csak kevés szempontból felelhetnek meg a lengyel és magyar kormánynak, így az sem csoda, hogy Orbán ilyen sürgősen utazott a lengyel fővárosba azért, hogy két héten belül negyedik alkalommal egyeztessen Morawieczkiékkel.

Mindenesetre a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcs kulcsfontosságú pillanatot jelenthet az EU jövőjét illetően. Eldőlhet ugyanis az, hogy az EP Lengyelország és Magyarország nélkül is keresztülviszi-e a gazdaságélénkítő tervet és a költségvetést, esetleg a két ország végül rábólint a jogállamisági rendeletre vagy végül ezek egyike sem valósul meg, így még tovább csúszik a megegyezés és az ezzel járó uniós támogatások.

Brüsszel előtt Varsó

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, 8 December 2020

(Portfolio nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Valódi Hírek