Botrányos érvekkel söpörte le az asztalról az MTVA-s hangfelvétel ügyét a Médiatanács

Azt állítják, nem az ő hatáskörükbe tartozik.

Hatáskör hiányában nem indít eljárást a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a közszolgálati médiaszolgáltató hírszerkesztési gyakorlata ügyében a hozzá beérkezett bejelentések nyomán.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának keddi közleménye szerint a grémium a heti ülésén megállapította,

nem merült fel a hatóság hatáskörébe tartozó rendelkezés megsértése,

így a médiatanács nem indított eljárást a szolgáltatóval szemben.

Megjegyezték, hogy a médiaszolgáltatók a médiaszabályozás alkalmazásakor kizárólag az általuk közzétett tartalom kapcsán vonhatók felelősségre; a műsorkészítés során elkövetett esetleges jogsértéseikre a médiaigazgatási jogszabályok nem terjednek ki.

Emellett a médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét, miszerint a médiaszolgáltatók szabadon határozzák meg, hogy milyen elvek mentén, milyen szempontokat figyelembe véve állítják össze műsoraikat, és azt, hogy miről számolnak be, a témákat milyen szempontból és milyen mélységben érintik – tették hozzá.

Közölték azt is, a bejelentők a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveinek megsértésére is hivatkoztak, ezek az alapelvek azonban a médiatörvényben található olyan általános, deklaratív jellegű rendelkezések, amelyek

nem szerepelnek konkrét tényállásokban,

ezért hatásköri szabályok hiányában érvényesülésüket nem vizsgálhatja a médiatanács.

A testület ugyancsak nem ellenőrizheti a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését sem, ezeket ugyanis a Közszolgálati Testület felügyeli – hívták fel a figyelmet.

Azt írták, hogy bár a bejelentések kifogásolták a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát is, a médiaszabályozás alapján a testület ezt kizárólag kérelemre és csak konkrét tartalom esetében vizsgálhatja. Ilyen kifogást először a médiaszolgáltatónál kell jelezni a műsorszám sugárzásától számított 72 órán belül, és meg kell határozni a kifogásolt tájékoztatástól érdemben eltérő, hiányolt álláspontot.

A médiatanácshoz érkezett beadványok egy része azonban nem jelölt meg konkrét műsort, a többiben szereplő két említett műsorszám pedig a bejelentés benyújtása előtt több hónappal került adásba, így

a vizsgálathoz a médiatörvényben előírt speciális feltételek nem teljesültek

– olvasható az NMHH közleményében.

Ahogy mi is megírtuk, az MTVA szerkesztési gyakorlatára vonatkozóan azt követően indult vizsgálat, hogy a Szabad Európa két részes leleplező cikksorozatban mutatta be azt, hogyan érvényesül a cenzúra és az öncenzúra a közmédia csatornáin, hogyan készülnek felsőbb utasításra a közmédián futó anyagok.

Illetve nyilvánosságra került egy olyan hangfelvétel is, amely szerint az MTVA egyik vezető szerkesztője, Bende Balázs, nyíltan felszólította a dolgozókat az elvárt politikai hozzáállásra, és azzal fenyegette őket, hogy akinek ez nem tetszik, az azonnal beadhatja a felmondását.

(via MTI)

Valódi Hírek