MTVA-botrány: Kuratórium elé viszik a propagandatévéből kiszivárgott hangfelvételt

Az ellenzéki delegáltak szerint az, ami a köztévénél folyik, távol áll a közszolgálatiságtól.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Szabad Európa tegnap hozta nyilvánosságra az MTVA-val kapcsolatos második leleplező cikkét. Ebben az a tavalyi európai parlamenti választások alatt készült felvétel is hallható, amelyben a köztelevízió korábbi vezető szerkesztője, Bende Balázs elmondta, a tévécsatorna „nem az ellenzéki összefogást támogatja„, és akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását. (Az első cikkről szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el.)

Bende kijelentése annak tükrében felháborító, hogy a köztelevízió alapelvei közé tartozik a kiegyensúlyozott tájékoztatás, amelyben nem lehet pártpolitikai nyomásnak helye. A korábbi vezető szerkesztő megjegyzése azonban az elmúlt években látott ámokfutás alapján kevésbé számít meglepetésnek.

A köztelevíziót is felügyelő Magyar Közszolgálati Kuratórium három ellenzéki delegáltja, dr. Debreczeni József (DK-delegált), Kránitz László (MSZP) és dr. Silhavy Máté (Jobbik) ma bejelentette, kivizsgálná a köztévé szerkesztési gyakorlatát. Szerintük ugyanis a televízió működése

nem összeegyeztethető a közszolgálatiság alapelveivel.

A hangfelvétel kiszivárgása után a Párbeszéd is feljelentést tett hivatali visszaélés vádjával. „Bende nyíltan a kormánypártokat támogató, elfogult műsorok készítését követelte az újságíróktól, az állásuk elvesztésével fenyegetve őket.

Ez nemcsak emberi szempontból vállalhatatlan és aljas, de a sajtótörvénybe is ütközik”

írták közleményükben.

A párt emellett lemondásra szólította fel az MTVA vezérigazgatóját, Papp Dánielt, valamint panaszt tett a médiahatóságnál is. Szerintük a hírhamisító vezérigazgató hozzájárult ahhoz, hogy engedelmes propagandatelevízióvá váltak a köztelevízió csatornái.

A Magyar Újságírók Szövetsége szerint is súlyosan törvénysértő gyakorlatot folytat a köztévé. A munkahellyel való elbocsátással fenyegetőzés ugyanis „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet„.

A MÚOSZ szerint a kormánypárti delegáltakkal feltöltött médiahatóság nem biztosítja az állampolgárok megfelelő tájékozódásának lehetőségét. Szerintük fontos lenne a botrányt kivizsgálni, a felelősöket felelősségre vonni, valamint a pártatlan működést biztosítani.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek