Szijjártó Brüsszelben: Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak

De azért a feltételeivel nem ért egyet.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tartott hétfőn a brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás után. Összesen négy témában adott tájékoztatást.

Először a kedden életbe lépő jogszabályról beszélt, amelynek értelmében az Európai Unió emberi jogi megfontolások alapján szankciókat léphet életbe más országokkal szemben.

A külügyminiszter nehezményezte, hogy bár az unió sokat foglalkozik olyan közösségeket vagy személyeket ért diszkriminációval, amelyek több ezer kilométerre az Európai Uniótól, a kárpátaljai magyarság megfélemlítésével mégsem foglalkozik.

„Felhívtam a kollégák figyelmét arra, hogy nem kell ilyen messzire menni. Sajnos emberi jogok megsértésével a szomszédságban is találkozhatunk. Hiszen az emberi jogok közé tartozik, sőt az egyik legfontosabb azok között a nemzeti kisebbségek jogai, és Ukrajnában továbbra is a kormányzati politika szintjén van a magyar közösség megfélemlítése, és a kárpátaljai magyar közösség jogainak folyamatos megsértése”

— mondta annak kapcsán, hogy múlt hétfőn az ukrán titkosszolgálat “rátörte az ajtót” a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházára, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonára, a Kárpátaljai Magyar Főiskolára és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodájára, és “agresszív kommandósokkal biztosított” házkutatást tartott. Az esetről mi is beszámoltunk.

A sajtótájékoztató második pontja az Európai Unió és az Egyesült Államok jövendőbeli kapcsolatrendszere volt. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország az Európai Unió és az Egyesült Államok szoros hatékony és eredményes együttműködésében érdekelt.

Hozzátette:

a magyar kormány készen áll arra, hogy az amerikaiak által megválasztott elnökkel és adminisztrációval együtt mindent megtegyenek annak érdekében, hogy mind az Európai Unió és az Egyesült Államok, mind Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködést a lehető legjobban alakítsák.

Szijjártó azt is elmondta: szeretnék, hogyha az Európai Unió bővítése a Nyugat Balkán irányába végre fel tudna gyorsulni.

Harmadik pontként a romániai választásokról beszélt. Gratulált Kelemen Hunornak és csapatának, az RMDSZ-nek, illetve a székelyföldi magyaroknak.

„Nagy nevek által vezetett román pártok sem tudtak bejutni a parlamentbe, az RMDSZ viszont magabiztosan jutott a küszöb fölé, így az elkövetkezendő időszakban is erős képviselete lesz a magyaroknak Bukarestben.” — fogalmazott.

Szerinte az erős bukaresti magyar képviselet hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország és Románia kapcsolata végre jó irányba induljon el.

Végül a magyar és lengyel kormány vétójáról, illetve az EU-s költségvetés megszavazásáról beszélt. „Az ülést megelőzően beszéltem a lengyel külügyminiszter kollégával, akivel megerősítettük, hogy kitartunk egymás mellett, és nem adunk teret semmifajta olyan szándék érvényesülésének, amely ezt az együttműködésünket meg akarnál törni.” — mondta.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak is joga van ebben a kérdésben vétót emelni.

A külügyminiszter szerint további tárgyalásokra van szükség a témában, mert lehetne megoldást találni, „csak nem kellene összekötni olyan dolgokat, amelyeknek nincs közük egymáshoz”. — mondta.

Leszögezte, hogy a magyar kormány elkötelezett híve a jogállamiságnak.

„Magyarország miniszterelnöke, a Magyarországot vezető politikai család vezetői sokat harcoltak, küzdöttek Magyarország szabadságáért, és azért, hogy Magyarországon demokrácia legyen diktatúra helyett. Tehát mondjuk ezeket a vezetőket beállítani olyannak, mint akik ne lennének elkötelezett hívei a jogállamiságnak, szerintem bőven túl van a illetőség és a hitelesség határán.” — mondta.

Szerinte a jogállamisági kérdések oda fognak majd leegyszerűsödni, hogy ki enged be migránsokat, és ki nem. Szerinte az Unió a migrációt az emberiség történetének valaha volt legpozitívabb jelenségének írja le, de egy szót nem egy a migráció biztonsági aspektusairól és egészségügyi kockázatairól sem.

„Na most ez az amit mi amivel minket nem lehet átvágni. Átlátunk a szitán.” — fogalmazott Szijjártó. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kitart álláspontja mellett.

 

Valódi Hírek