Mi történt? Lerohanta az Ukrán Biztonsági Szolgálat a magyar kulturális szövetség elnökének lakását

Pénzmosással és hazaárulással vádolják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveresei jelentek meg hétfő reggel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökéhez, Brenzovics Lászlóhoz köthető intézményekben Ungváron – adta hírül a Kárpátalja.ma ukrajnai magyar nyelvű hírportál.

Az egyenruhások kiszálltak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületénél, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházánál, és Brenzovics László lakásán is.

Vitalij Glagola újságíró szerint magyarországi támogatásból megvalósuló fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel, pénzmosással vádolják a kárpátaljai magyarság képviselőjét, de egy ismert ukrán lapra hivatkozva azt is állítják, hogy hazaárulásra és szeparatizmusra vonatkozó bizonyítékok vannak még Brenzovics ellen.

A KMKSZ közleménye szerint az akciót egy korábban szeparatizmus vádjával indult büntetőügy alapján indították, és az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására irányuló tevékenységre kerestek bizonyítékot. A szövetség szerint azonban

koholt vádak alapján tervszerűen felépített politikai eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítése és a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

A KMKSZ felszólította az ukrajnai illetékes szerveket, hogy vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek.

Az ügyben közleményt adott ki az LMP is, amely ugyancsak tiltakozik a “a Brenzovics Lászlót és a magyar közösséget ért támadás ellen”.

A múlt héten Grezsa István miniszteri biztost tiltották ki Ukrajnából politikai agitáció miatt.

(karpatalja.ma nyomán)

Valódi Hírek